Afbeelding
Foto:

Slim kostentoewijzen; een ABC-tje

Slim n Als ondernemer in bloemen en planten wil je weten wat je nou echt aan een klant of order hebt verdiend.

Dus moet je inzichtelijk hebben wat al je kosten zijn, op detailniveau per order. Met Activity Based Costing (ABC) krijg je meer inzicht én grip. De laatste jaren is er een duidelijke trend te zien bij groothandelsbedrijven in bloemen en planten; de kooporders worden kleiner en de levering van de producten moet sneller. Kleinere orders betekenen meer verwerkingsarbeid. Wanneer je geen inzicht in de handelingskosten per order hebt, weet je ook niet op welke orders je geld verdient of verliest. Op die manier kunnen je winstmarges snel teruglopen.


Meten is weten

Hoe meet je de werkelijke verwerkingskosten per order zijn? In de systemen wordt per order geregistreerd welke handelingen met welke frequentie er bij een bepaalde order horen. Door met slimme softwareoplossingen de "zwaarte" van iedere soort handeling vast te stellen, bereken je de verwerkingskosten per order. Door deze verwerkingskosten van je winst te halen, krijg je een exact beeld. Natuurlijk maakt jouw onderneming meer kosten dan alleen de productkosten en verwerkingskosten. Denk aan vastgoedkosten, inkoopkosten, ICT-kosten, transportkosten, etc. Door ook deze kosten slim over de orders te verdelen weet je pas echt wat je werkelijk aan een klant/order hebt verdient. Dit systeem van gedetailleerde kostentoewijzing heet ABC. Activity Based Costing.

Inzichten

Op basis van deze inzichten kun je, waar nodig, het gesprek aangaan met je klanten. Het is toch eigenlijk heel redelijk en realistisch dat de kostenveroorzaker de belangrijkste kostendrager is.
Meer weten over ABC binnen jouw bedrijf? neem dan contact op:

06 83 22 03 46 peter@wdd.nl