Afbeelding
Foto: Picasa

Het effect van licht op planten vraagt om diepgaand onderzoek

"Het gebruik van ledverlichting in de kas leidt tot energiebesparing. Daarnaast heb je in de kas ook minder koeling nodig. Door het gebruik van led kun je daardoor zonder al te veel aanpassingen een hogere lichtintensiteit bereiken Er is een duidelijk verband aangetoond tussen licht en de opbrengst van een plant. Er wordt ook al andersom gedacht: er worden inmiddels ook planten veredeld zodat die zich aanpassen aan een bepaalde soort en hoeveelheid licht, of aan de andere temperatuur in de kas. "Zo komen plant en klimaat steeds dichter bij elkaar." Daarom heeft Fluence niet alleen lichttechnici binnen haar researchafdeling, maar ook veel plantdeskundigen en mensen uit de tuinbouwpraktijk.

Fluence doet al veel onderzoeksprojecten met WUR, maar kiest er desondanks voor om toch lid te worden van de club van 100: "Wat met elkaar gedaan wordt is van essentieel belang, vinden wij. De netwerkfunctie is daarbij uiterst belangrijk. En wij zijn ook bereid onze eigen kennis te delen." Bang voor concurrentie is Tekstra daarbij niet: "Het heeft helemaal geen zin om spectra geheim te houden, want iedereen met een spectrometer kan ze kopiëren. Wij moeten het hebben van onze toegevoegde waarde. Het lichtspectrum is één ding, maar de kennis hoe daar zo optimaal mogelijk mee om te gaan is echt wat anders. De tuinbouw is volop in transitie. De nieuwe technieken brengen een nieuwe kweekmethode mee. En verlichting is daarbij één van de belangrijkste productiemiddelen en investeringen. Dan wil je in zee met een gerenommeerd bedrijf. Net als wij in zee willen wet een gerenommeerd onderzoeksinstituut."

Fluence Bioengineering

Fluence by Osram is in de Verenigde Staten een marktleider op het gebied van LED verlichting voor klimaatkamers en glastuinbouw In 2018 werd Fluence overgenomen door multinational Osram. Ontwerp en productie van het bedrijf zijn gevestigd in Austin, Texas, maar het bedrijf is wereldwijd actief en zal ook gebruik gaan maken van de kwalitatief en technisch hoogstaande OSRAM productielocaties. "In de VS is Fluence onbetwist marktleider op het gebied van LED-verlichting voor medische cannabis. ", aldus Theo Tekstra. "Maar nu willen we breder in de horticultuer actief zijn." Ledverlichting is de core business van het bedrijf. Naast het ontwikkelen en verkopen van LED-armaturen wil Fluence ook meerwaarde bieden door haar klanten te helpen de belichting in de kas zo optimaal mogelijk aan de eisen van de plant aan te passen. Om die reden heeft het bedrijf een eigen horticultural services en research afdeling en werkt zij samen met kennisinstituten en universiteiten over de hele wereld. In totaal werken er zo'n 150 mensen bij Fluence, waarvan op dit moment negen in Europa.

Afbeelding
Afbeelding