Afbeelding
Foto: Christopher Chandler

Fluence Bioengineering by Osram

Club n November 2014 introduceerde Wageningen UR Glastuinbouw de 'Club van 100'. Een groep bedrijven rondom de tuinbouw die zich samen sterk maken voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw. Wie zitten er in deze 'Club van 100': Wie zijn ze, waarom doen zij mee en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: Fluence by Osram

DOOR ESDOR VAN ELTEN

In juni dit jaar werd Fluence by Osram lid van de Club van 100. "Wij doen met ons eigen bedrijf al veel onderzoek, samen met klanten, universiteiten en onderzoeksinstituten. Veel van ons onderzoek wordt publiek gemaakt, want wij vinden het belangrijk dat kennis gedeeld wordt", vertelt Theo Tekstra, product marketing manager van Fluence EMEA. Het lidmaatschap van de Club van 100 is daar een logisch gevolg van: "In de club staat vooral het fundamenteel onderzoek centraal. We willen daarin niet alleen bijdragen, maar ook een duidelijk signaal afgeven aan de markt: het bedrijfsleven moet haar verantwoordelijkheid nemen, investeren in onderzoek en haar kennis en kunde delen."

Lichtonderzoek

Fluence is een wetenschappelijk georiënteerd en kennisintensief bedrijf. "Wij leveren verlichting die optimaal aangepast is voor het kweken van gewassen." Daar komt de kennis om de hoek kijken, want in de laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van licht op gewassen: "Dat is mogelijk doordat we met led ook daadwerkelijk de effecten van de verschillende kleuren licht kunnen onderzoeken én in praktijk brengen. Dat kon daarvoor niet zo makkelijk." Zo eenvoudig als het klinkt is dat nog niet: "Hoe meer we onderzoeken, hoe meer vragen er komen. De effecten van de verschillende lichtsoorten zijn niet eenduidig en verschillen per cultivar en omgeving. Dat vraagt dus om diepgaand en nauwkeurig onderzoek: dat kun je eigenlijk alleen maar goed doen met een gerenommeerd wetenschappelijk instituut als de WUR. Hier combineren ze de kennis van zowel licht als van planten, en belangrijker, ze beheersen de onderzoeksmethoden. Aan eenmalige resultaten hebben we niet veel. Het moet wetenschappelijk geverifieerd worden, statistisch relevant en herhaalbaar zijn." Het doel van Fluence is niet zozeer om te ontdekken wat één bepaalde lichtsoort doet, maar juist de combinatie, het spectrum en de juiste toepassing hiervan. "Het ideaal is om voor iedere gewas, en zelfs cultivar, een optimaal lichtrecept te vinden en daar de juiste verlichting voor te ontwikkelen. Die kennis delen wij met onze klanten, waardoor zij hun kweek kunnen optimaliseren. Bij die laatste is vooral de efficiëntie van het armatuur een belangrijke kwestie, die ook weer om kennis vraagt. Daarnaast vraagt de overstap op LED specifieke aanpassingen van de wijze waarop gekweekt wordt. Wij leveren daarom niet alleen hardware: lampen en armaturen, maar met name ook kennis en horticulturele services via ons eigen team van wetenschappers en gewasdeskundigen."

Transitie

De beloften van lichtonderzoek zijn groot: "Het gebruik van ledverlichting in de kas leidt tot energiebesparing. Daarnaast heb je in de kas ook minder koeling nodig.

Afbeelding