Afbeelding
Foto:

Plantarium: beurs van duurzaamheid

Groen n Het fenomeen duurzaamheid nestelt zich steeds meer in de boomkwekerij getuige ook de Vakbeurs Plantarium in Hazerswoude (21 tot 23 augustus)

DOOR JOHAN BOS

Bezoekers konden er zelfs een ecologische route langs de stands volgen, die begon bij een Tiny House (kleine woning met dito footprint). Meer nog dan vorig jaar was de 37ste beurs eigenlijk één geheel met de najaarsbeurs van Groen Direct Marktplaats. Een 300 meter lange groene loper door beide hallen symboliseerde dat. In feite ontstond één grote presentatie van de Nederlandse boomkwekerij.

"De verbroedering ontwikkelt zich", zei voorzitter Jan-Willem Griep van de Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij. Volgens hem denken de partners aan één gezamenlijk kwekersplein. "We hebben het vorig jaar met onze partner ingezet en groeit nu uit tot een volwaardige samenwerking." Met 'Green Fits All' als thema borduurde Plantarium in feite voort op wat de laatste jaren eindelijk begint door te breken: De gedachte dat groen maatschappelijk nut heeft. In dat verband juichte Griep de Utrechtse bushokjes toe, waarvan de daken met groen worden bekleed.

Groei

Plantarium wil verder groeien. Hoe dat precies moet, wil de organisatie ook suggesties van bezoekers en standhouders horen. Daarom waren er diepte-interviews op het plein vol nieuwigheden, waarvan er 78 waren aangemeld en uiteindelijk 63 werden gekeurd. De jury van de Kon. Vereniging voor Boskoopse Culturen (30 man en vrouw) riep van de drie gouden medailles de Clematis 'Little Lemons' van clematiskwekerij J. van Soest in Boskoop tot beste noviteit uit. Voorzitter Helma van der Louw hamerde er, net als haar voorganger, op dat de presentatie van de nieuwigheden van groot belang is. "Zorg ervoor dat de hele uitstraling in topvorm is", gaf zij kwekers mee.
Dat duurzaamheid een centraal onderwerp is, bleek door de bekroning door de internationale pers in de categorie concepten unaniem voor Pottburri van F.N. Kempen in Mijdrecht. Die uit schillen van zonnebloempitten vervaardigde kweekpot voor tuinplanten is volledig biologisch afbreekbaar, waarna de met pot en met geplante plant na maximaal twintig weken volledig in volle grond staat. "Het alternatief voor de plastic pot", vindt Kempen. Planten werden ook in verband gebracht met in moeilijkheden verkerende bijen. Zij werden op een van de stands 'vlinderlokkers' genoemd en 'bij-vriendelijk' met volle steun van onder meer de Vlinderstichting, de Bijenstichting, MPS en Groenkeur. En dan was er de stand van Colour Your Garden met de volledig plasticvrije tray, waarmee 18 kilo plastic op een volle kar wordt bespaard en per verkochte 'Zero Plastic Tray' € 0,25 naar de Plastic Soup Foundation gaat.

Energie

Op ecologisch terrein zijn er nog stappen te zetten in de branche, zoals met energieverbruik, vertelde Jesper Feenstra van Hemelse Natuur in een door hem en 'impact consultant' Kirsten van Reisen verzorgde presentatie. "Er wordt ons vaak iets voorgeschoteld wat wij als consument helemaal niet willen." Feenstra: "Echte duurzaamheid is niet zo romantisch en staat vaak haaks op het economische systeem." Plantarium zit op de nieuwe locatie evident ruimer in zijn jasje. Volgens beurmanager Jos van Lint is daar volop gebruik van gemaakt. "Wij willen op Plantarium de verbinding zoeken. Natuurlijk zijn kwekerijen elkaars concurrenten, maar er zijn ook gezamenlijke belangen. Op Plantarium hebben zij oog voor het presenteren zij hun totale assortiment."

Afbeelding
Afbeelding