Afbeelding
Foto: Piet Bom Innovations

Nieuw tijdperk voor kassenbouw

Fiberglass n Piet Bom Innovations komt met een revolutionaire ontwikkeling in de glastuinbouw. Er wordt afscheid genomen van aluminium voor de dekconstructie van tuinbouwkassen en Fiberglass komt daarvoor in de plaats.

De productie van Fiberglass, ook wel Glasvezel Versterkte Kunststof genaamd, levert een significante reductie van de CO2-footprint op ten opzichte van aluminium en biedt een aantal voordelen in het gebruik.

Materiaalontwikkeling

Het is de zoveelste uitvinding waarmee kasinnovator Piet Bom sinds 1966 de wereld van de glastuinbouw opschudt. Piet Bom is verantwoordelijk voor tal van octrooien. De kassenbouw startte met hout, ging over naar staal en vervolgens naar, door Piet Bom in 1982 geïntroduceerd, aluminium. Na 37 jaar is er nu Fiberglass, waarvan het productieproces duurzamer is dan van van aluminium.

Belangrijke voordelen

Met het gebruik van Fiberglass voor de constructie van het dek breekt een nieuw tijdperk aan in de kassenbouw. De CO2 die vrijkomt bij de productie van Fiberglass is bijna een vijfde deel van de CO2 die vrijkomt bij de productie van aluminium. Dit levert in de bedekte teelt een belangrijke bijdrage aan duurzaam ondernemen.
Kwekers zullen voorts blij zijn dat een zogenoemde koudebrug ontbreekt bij de horizontale profielen, zoals: goot, nok en roede. Fiberglass voorkomt hardnekkige en nadelige condensvorming.

Het materiaal kan spierwit worden geleverd, is glasvriendelijk en heeft een veel lagere krimp- en rekfactor.

Toekomst van de bouw

Niet onbelangrijk is de kostprijs van Fiberglass. Die is stabiel, in tegenstelling tot die van aluminium, waarvan de prijs op de wereldmarkt door de jaren heen fluctueert. Het risico van een onverwachte kostenstijging kort voor de bouw van een Fiberglass kas is veel minder groot.
Piet Bom Innovations verwacht dat op termijn ook de basisconstructie van de zogenoemde Venlokassen van Fiberglass kan worden gemaakt. Nu is de onderbouw van de kas vooral van staal.


Als die ontwikkeling in de kassenbouw doorzet, gaat wellicht de hele bouwwereld het gebruik van staal en aluminium ontmoedigen om broeikasgas bij de productie te verminderen.