Afbeelding
Foto: sobolj

Vrouwen bepalen de beleving van bloemen in Rusland

Nederlandse bloemen door Russen te laten beleven in een Russische context en hiermee commercieel succes boeken door de hele keten heen: dat is het levenswerk van Natasja Mironova.

Door Wilma van Velzen

Als specialist in netwerkmarketing en commerciële communicatie houdt Natasja zich al zo'n dertig jaar bezig met de promotie van Nederlandse bloemen in Rusland. Als eigenaar en directeur van Sobolj.eu en het platform www.flowerexperience.eu heeft zij meerdere strategieën ontwikkeld.
JustChrys en Hydrangeaworld zijn enkele van haar recente opdrachtgevers waarvoor zij bestaande concepten door vertaalt naar de Russische markt. Ook was Natasja actief voor Bloemenbureau Holland.


315e verjaardag

Met veel enthousiasme spreekt Natasja over haar laatste succes in St. Petersburg. "Van 14 tot en met 16 juni werd hier het jaarlijkse bloemenfestival gevierd, een driedaags evenement met veel theater en muziek. Deze keer werd ook de 315e verjaardag van de Lentetuin uitbundig gevierd. Deze tuin is onderdeel van het Russisch Museum, dat voor de aankleding ervan exclusief Nederlandse bloemen (chrysanten en hortensia's) uitkoos."
In dit project werkte Natasja op alle niveaus vrijwel uitsluitend met Russische vrouwen samen. Het eindresultaat was een prachtig podium voor de ruim 400 bij JustChrys en Hydrangea World aangesloten veredelaars en telers."


Erkenning

Voor het aankondigen van de 315e Lentetuin werd door het Russisch Museum op 10 juni een persconferentie gegeven op het kantoor van nieuwsagentschap TASS. Natasja stelde voor ook de persconferentie in de bloemen te zetten. Dit resulteerde in een prachtig met chrysanten gedecoreerde perskamer.
"Eveneens werden alle vrouwelijke aanwezigen verrast met een fraai boeket chrysanten wat een lach toverde op de anders altijd zo serieuze gezichten. Zo'n bijzondere persconferentie hebben we nog nooit meegemaakt, was een veelgehoorde reactie. De schitterende bloemdecoraties (van chrysanten en hortensia) in de Lentetuin hadden effect, want na de persconferentie regende het publicaties. Volgens het Russisch Museum hadden zij nog niet eerder zoveel aandacht in de pers gehad als met deze aanpak."


Vrouwen als influencers

Behalve St. Petersburg is ook Moskou interessant. In beide steden wonen bemiddelde vrouwen die zich met bloemen en luxe artikelen graag onderscheiden. Het online bestellen van een wekelijks boeket vanaf 150 euro door en voor vrouwen is heel gewoon in Moskou.
Met behulp van voorbeelden op Facebook, VKontakte en Instragram wordt eerst het type van de vrouwelijke klant bepaald, waarop vervolgens het boeket wordt afgestemd. Op hun beurt worden de aangeboden boeketten ook onderwerp van social media posts. Dit werkt. En ter versterking van de handel werd de jaarlijkse Flowers Expo Moscow voor het derde achtereenvolgende jaar geopend door de Nederlandse ambassadeur in Moskou Renée Jones-Bos."


Girl power

Enthousiast is Natasja ook over het Rembrandtjaar dat inspireert voor nieuwe projecten met Nederlandse bloemen in Rusland. Via haar online platform Flower Experience en diverse sociale mediakanalen wordt alle content steevast als een olievlek op maat verspreid naar de handel, bloemisten, kwekers, veredelaars en openbare groepen.
Een post van Natasja bereikt daardoor makkelijk 400.000 mensen in Rusland. Tevens brengt Natasja kwekers, bloemisten en eindklanten graag met elkaar in contact want kennisoverdracht en is samenwerken volgens haar de weg naar succes. "Maar het echte geheim achter het succesverhaal met de Nederlandse bloemen in Rusland is dat alle leidende posities van samenwerkende partijen door vrouwen worden ingevuld."

Natasja Mironova, al zo'n dertig jaar bezig met de promotie van Nederlandse bloemen in Rusland.
Afbeelding
Afbeelding