Jaap Bond opent het Aalsmeer Flower Festival.
Jaap Bond opent het Aalsmeer Flower Festival. Foto:Arjen Vos

Einde van politiek in de bloemen voor Jaap Bond

AFF n "Het is mooi hier te eindigen", zei gedeputeerde Jaap Bond, die ook voorzitter van Stuurgroep Greenport Aalsmeer was. Na twaalf jaar viel 'zijn' CDA buiten de boot bij de samenstelling van een nieuwe coalitie in Noord-Holland.

Hij opende, samen met voorzitter Mariska Foppen van de organiserende stichting, vrijdag 14 juni het zesde Aalsmeer Flower Festival, dat in het daarop volgende weekend werd gehouden en naar schatting ruim 2000 bezoekers trok.
Het was Bonds laatste openbare optreden als gedeputeerde.

Floriworld

Het festival speelde zich af in twee musea: Dat voor Flower Art en de Historische Tuin. Volgend jaar wordt het belevingscentrum Floriworld er bij betrokken, kondigde Mariska Foppen aan. Intussen kon zij noch Bond of de voor een inspirerende toespraak uitgenodigde Rob Baan van Koppert Cress er omheen dat jongelui maar mondjesmaat naar de tuinbouw zijn te trekken.

In dat verband zag Bond ook een rol voor Floriworld weggelegd, maar hij prees ook mensen als Baan en andere pioniers die een nieuwe visie aan de sector toevoegen. "Dit zijn de mensen die wij in de sector nodig hebben. Het mooie van Floriworld vind ik dat het vrijwel helemaal met privaat geld is gefinancierd. Het centrum is waarschijnlijk een nieuwe manier om jongeren de sector in te trekken."

Verhalen

Zowel hij als Rob Baan constateerden dat verhalen uit de praktijk het moeten doen. Baan, die zich vooral op groenten richt, pleitte voor meer schooltuinen. "Het lekkerste worteltje is wat men daar zelf heeft geteeld. Maar wij zijn het 'waarom' van ons eten kwijt geraakt."
Zelf levert hij wekelijks vruchten van unieke planten aan 70.000 restaurants in de wereld en peilt hij voortdurend de behoeften van eindgebruikers, de chef-koks.
In de bloemisterijsector ziet hij hetzelfde als in de voedingstuinbouw: Men kent het verhaal achter de bloem niet meer en velen nemen genoegen met plastic exemplaren.
"Ik wil de grootste delta voor tuinbouw van de wereld maken en die exporteren. Wij staan voor gezondheid en geluk."

Shuttle

Per boot of shuttle bus werden bezoekers tussen de Historische Tuin en het Flower Art Museum, waar beeldende kunst met arrangementen van Marloes Joore was verbonden. In de Historische Tuin maakte Elize Eveleens de arrangementen. Aan een beter imago van de sector, waardoor ook meer jonge mensen daarvoor kiezen, hoopt het festival een steentje te hebben bijgedragen, zei Foppen.
Volgens haar wordt het bezoek aan het Flower Festival - gesponsord door Provincie Noord-Holland, Stimuflora, Rabobank, Royal FloraHolland, Waterdrinker en gemeente Aalsmeer - de laatste jaren internationaler doordat veel toeristen uit Amsterdam ook excursies naar de regio maken.

Door Johan Th. Bos

Afbeelding