Een fantastische doorkijk.
Een fantastische doorkijk. Foto:

Een 'Magic' kerstomzet om nooit te vergeten!

Omzet n In de homedecor branche loopt de kerstomzet periode altijd van begin december tot begin juni. Reden is dat de orders in lagelonenlanden geplaatst en eind juli verscheept kunnen worden naar Europa, waar de eerste kerstwinkels half september alweer open gaan. Deze branche maakt zich op voor een uitstekend omzetjaar in Duitsland en Nederland.

De importeurs hebben de omzetperiode met een plus afgesloten. De verwachting is dat in het vierde kwartaal de omzet bij de retail met 7,7% hoger zal zijn dan in 2018.


Kerstomzet

'De oude tijden met uitbundige viering van het kerstfeest in huiselijke kring, kerstballen en rijke gedekte tafels zijn nog niet terug voor bloemen en planten', vertelt Volgens Pascal Koeleman van 2dezign. 'In de kerstdecoratie omzet is de uitbundigheid wel teruggekeerd. Zo uitbundig dat sommige organisaties zelfs een dubbele omzet draaien. Klanten die op zoek zijn naar iets moois en bereid zijn daarvoor te betalen. Bij Boltze Gruppe Hamburg, en sinds drie jaar klant van 2dezign en staat nu in de top 5 van grootste homedecor importeurs van Europa, is Christmas magic inmiddels ook happening. De kerstomzet is de afgelopen drie jaar met 900% geplust naar een bedrag boven de 10 miljoen euro.'

Win-win

"Door goed te luisteren en samen met klanten van onze klanten nieuwe kerstproduct lijnen op te bouwen krijg je ook een win-win situatie," vertelt Rudi Tuinman van 2dezign. "Dit hebben we onder andere bereikt door een grotere en compleet nieuwe showroom te bouwen, naast de bestaande showroom. Producten komen zo veel beter tot zijn recht. Daarvoor hebben wij voor Boltze veel internationale beurzen en klanten in Europa bezocht. Samen met ons team uit Holland zijn wij meer dan 150 dagen per jaar daarmee bezig. Zo is een wonder ontstaan tussen de bijzondere cocktail van mensen. Met aan de ene kant het Boltze team Duitsland waar alles tot in de puntjes is geregeld en alles via structuren gaat en aan de andere kant het team van 2dezign Nederland, de doeners, meesters in creatief en oplossingsgericht denken èn super commercieel."


De uitdaging is de juiste prijspunten en balans te vinden in producten en collectie van ongeveer 1600 artikelen in totaal. Boltze heeft speciaal voor de kerstomzet 800 vierkante meter extra showroom gebouwd, zodat de klanten in een totale kerstbelevenis komen, naast de bestaande showroom voor basis artikelen. Deze bestaande omzet laat ook al jaren een leuke plus zien. Wat begon tussen het Duitse Boltze en het Hollandse 2dezign met Rudi en Pascal als marktkenners van commerciële collecties en het netwerk heeft ervoor gezorgd dat deze droom letterlijk ging groeien. "We zien nu ook mini uitvoeringen van onze presentaties bij klanten in Europa. De Bijenkorf van Mexico heeft gewoon een groot deel van de showroom gekocht om deze in hun winkel weer op te bouwen, hoe gaaf is dat?"

Vers

Voor de kweker of Hollandse exporteur zit er ook een plus in. want alle vazen en bloempotten moeten natuurlijk wel vol met vers. Rudi en Pascal komen uit het vers en verwerken daarom natuurlijk veel vers en ook zijde van Boltze. Deze combi van echt en 'kunst' zie je nu veel terug bij woondetailhandel klanten, maar ook supermarkten kopen steeds meer trendbloemen en -planten in met deco. De planten in glas zijn een wereldhit.

Trendgroep

Ter inspiratie heeft elke trendgroep een gedekte tafel en bijpassende kerstboom, zodat je gelijk kan zien hoe alles bij elkaar past in een woonomgeving. Voor de Trade Fair en andere beurzen zou het een geweldige impuls geven het ook zo te doen. Bloemen en planten moeten nog veel meer in het cadeausegment en de thema's zitten. En dan blijft kerst het belangrijkste thema van de wereld. Valentijn en Moederdag is één dag, kerst duurt drie weken. " We blijven volop kansen zien voor The Christmas Magic."

Een heel eigen sfeer.
Aparte decoraties.