De Floralies Internationalis werd door hoderdduizenden mensen bewonderd.
De Floralies Internationalis werd door hoderdduizenden mensen bewonderd. Foto:

De Floralies Internationales en Nantes een prachtige combinatie

Nantes n Al in de vroege uren van de 12e Floralies Internationales bewonderden duizenden mensen de prachtige arrangementen van bloemen en planten op de 45000 m² expositie in het Parc des Expositions in de Franse stad Nantes. De organisatoren van deze AIPH sierrteelt tentoonstelling die elke 5 jaar wordt gehouden, verwachtten meer dan 300.000 bezoekers.

Het expositiegebied is zeer aantrekkelijk gelegen nabij de grenzen van de rivier de Erdre en naast een prachtige rozentuin.

Thema

Het verbindende thema is 'Flowers to live' en onderstreept daarmee de uitspraak van de Franse filosoof Montaigne: 'Als het leven slechts een passage is, zaai dit gedeelte dan op zijn minst bloemen'. Onder de exposanten bevinden zich landschapsarchitecten, architecten, ontwerpers, bloemisten, beeldend kunstenaars, maar ook instellingen, nationale en internationale historische monumenten, landen, regio's, nationale parken en erkende verenigingen en organisaties. Ze zijn verdeeld over 6 hallen en representeren de 7 binnen en buiten gepresenteerde sferen, die de cyclus van het leven vertellen: onschuld, achteloosheid, leren, passie, volheid, wijsheid en spiritualiteit.

Indrukwekkend

Naast de vele Franse exposanten waren er - soms indrukwekkende – presentaties van Zuid-Afrika, Bangladesh, Bhutan, Kameroen, Canada, China, Duitsland, Guadeloupe, Guinee, Italië, Ivoorkust, Japan, Martinique, Myanmar, Nepal, Pakistan, Polynesië ( Frans), Qatar, Somalië, Taiwan, de Verenigde Staten en Jemen. Nederland en België waren helaas niet vertegenwoordigd . De Grand Prix of Honor werd uitgereikt aan 4 exposanten: Bij de Collectieve presentaties binnenland werd de landeninzending van Frankrijk met deze prijs bekroond en bij ij de collectieve presentaties buitenlandse exposanten ging het goud naar Pakistan. Bij de Individuele presentatie van Franse deelnemers won de inzending van Agnes en Lucien Vevriero en bij de individuele presentatie buitenlandse exposanten kwam Regionaal Parc van Martinique als beste uit de bus. Verder werden er nog tal van prijzen op productgebied uitgereikt. De jury stond onder voorzitterschap van de voorzitter van de AIPH, Bernard Oosterom.

"The Tree of Life"

Dit monumentale beeld van ongeveer 15 meter hoog was geplaatsting het hart van het Grand Palais onder het teken van spiritualiteit. De Levensboom, fascinerend door de combinatie van licht- en geluidseffecten een van de grote elementen die symbool staan voor de Floralies.

Nantes de groene stad

Nantes is niet alleen de gastheer van de Floraliën, maar ook de eerste groene stad van Frankrijk. Nantes was in de beginjaren een bekende industriële en havenstad. Nantes is de afgelopen 20 jaar een groene metropool geworden. Elke bewoner heeft gemiddeld 57 m² aan groene ruimte en woont binnen een straal van 300 meter van een groen gebied. Nantes staat bekend als een van de beste groene steden ter wereld.


In 2013 won Nantes de prijs voor 'European Green Capital'. De stad maakt zich grote zorgen over milieuvervuiling en pakt deze kwestie hard aan. De stad wordt gekenmerkt door meer dan 100 kunstzinnige parken en (botanische) tuinen, maar er zijn ook moestuinen in het stadscentrum. De groei van het bezit van volkstuintjes is in een stroomversnelling geraakt , met meer dan 1.000 percelen in 2019.

Afbeelding
Afbeelding