Directeur Edwin van Arkel, store manager Wouter Ploeger en retailmanager Richard Michel.
Directeur Edwin van Arkel, store manager Wouter Ploeger en retailmanager Richard Michel. Foto:

Topbloemen wil naar franchise winkels

n Allereerste fysieke winkel in Amstelveen

Winkels n Topbloenen.nl, inmiddels de grootste online bezorgdienst van bloemen en planten in Nederland, heeft nu ook zelf een bloemenwinkel geopend. Dat gebeurde woensdag 15 mei aan de Van der Hooplaan in Amstelveen.

DOOR JOHAN BOS

Het is de bedoeling dat die zaak over een jaar een franchise onderneming wordt. Volgend jaar volgen er meer in dat model, zegt directeur Edwin van Arkel van Topbloemen. Hij wil naast zijn online bezorgcentrum, waarbij hij net als het vanouds bekende Fleurop bloemist-winkeliers inschakelt, een franchise netwerk opbouwen. De bij Topbloemen al aangesloten bloemisten zijn daarbij partners waaraan hij het eerste denkt.

Grootste

Enkele jaren geleden ontstond er een conflict tussen Fleurop en Topbloemen.nl, omdat Fleuropwinkeliers niet ook voor de nieuwkomer mochten werken, op straffe van uitsluiting. Kennelijk hebben daarna velen voor Topbloemen gekozen. Lang voor het digitale tijdperk bezorgde Fleurop in binnen- (en via Interflora) buitenland. Dat ging per telefoon of men moest gewoon een lokale bloemenwinkel binnenlopen. Maar via internet legde de organisatie het af werd Topbloemen.nl op dat gebied de grootste.

Van Arkel noem zijn vestiging in Amstelveen een pilot. In het pand was voorheen een fietsenwinkel gevestigd. "Wij zijn heel blij dat wij ons merk met de opening van deze fysieke winkel ook in het straatbeeld terug laten komen", zei hij. Hij wil de locatie ook gebruiken om te monitoren wat de wensen van klanten zijn en verrichtte de opening samen met retail manager Richard Michel en store manager Wouter Ploeger. Die wordt dus over een jaar volgens het plan de eerste franchisenemer.

Plukboeket

In de winkel wordt, naast het standaard Topbloemen.nl aanbod, ook iets nieuws geprobeerd. Klanten kunnen zelf een plukboeket van 12 bloemen samenstellen voor 15 Euro. Ook is een deel van de winkel afgeschermd. Daar kan men onder het genot van een kopje koffie rustig naar trouw- en rouwboeketten kijken. "Omdat ik het belangrijk vind dat mensen de rust en privacy krijgen bij het uitzoeken van zo'n belangrijk boeket", zegt Ploeger.

Afbeelding