Afbeelding
Foto:

DeRuiter Rozen Innovations

'Veredeling is de kunst van het weggooien'

Rozen n "Ziet er keurig uit", zei Gert Mollema van OZ Export. Hij was een van de 73 inkopers, verkopers en marketeers van groothandelshuizen die woensdag 15 mei in Brasserie Oevers te Kudelstaart de 67 nieuwe (nog niet in de handel gebrachte) rozen variëteiten van veredelaar DeRuiter Innovations keurden op commerciële mogelijkheden.


DOOR JOHAN BOS

De cultivars kwamen uit Kenia en het was de eerste keer dat de veredelaar het op deze manier aanpakte. Winnende rassen worden op de Keniase beurs Iftex (5 tot 7 juni) bekend gemaakt. Zo'n honderd mensen uit de handel waren uitgenodigd, van wie driekwart naar Kudelstaart kwam voor deelname aan de jurering. Geen telers, de klanten van De Ruiter, maar handelaren. "Wij willen de commerciële waarde van de soorten testen, voordat we verder gaan", zei Business Developement Manager Huub Snijders.
Van elk der genummerde variëteiten was zowel pas geoogste als een vaas met een week oude rozen te zien. Vier en tien dagen eerder in Kenia gesneden rozen, vertelde Marketing Manager Örjan Hulshof. Er waren tros- en grootbloemige rozen, variërend van rood tot wit en roze, twee kleurig en alles daartussen. "Maar alles is wel gezond", zei Hulshof.

Beoordelen op kleur

De handelsvertegenwoordigers beoordeelden op kleur, bloemvorm, blad, gebruikswaarde, eerste indruk bij het veilstadium en dito bij zeven dagen of langer. Laagste score 1, hoogste 5. Snijders probeerde de beoordelaars snel mogelijk langs de tafels met vazen te voeren. "Het gaat om een korte waarneming, want wie bij elke soort een minuut blijft stilstaan, is al meer dan een uur kwijt", zei hij. Veel juryleden sloegen kennelijk zijn advies in de wind en hielden zich langer met een variëteit bezig. Overigens leverde het materiaal ook gespreksstof op tijdens de gezellige lunch, waaraan zij elkaar ontmoetten. Spontaan werd een 'lang zal ie leven' aangeheven voor de jarige Walter Kammeraad, een van de deelnemers.

Adviezen handel

Het was niet relevant of een teler goed produceert of niet, maar of een ras in goede aarde valt bij de handelsketen, redeneerde De Ruiter bij het evenement. Sommige telers vermeerderen zelf en daarnaast zijn er specialiseerde vermeerderaars met wie DeRuiter (vestigingen in Kenia, Ethiopië, Columbia, Ecuador en China) zaken doet. Zelf houdt het bedrijf zich uitsluitend met veredeling bezig. "En veredeling is de kunst van het weggooien", weet Hulshof. Zijn bedrijf denkt door te testen op commerciële waarde veel informatie aan het veredelingsproces toe te voegen. "Met de adviezen van de handel gaan wij ook naar de teler. Wat wij doen is vrij uniek, omdat beslissers bij de handel er in een heel vroeg stadium bij worden betrokken." Dat wil de onderneming, die jaarlijks zo'n kleine dertig activiteiten heeft, waaronder deelname aan alle belangrijke beurzen, ook in de toekomst doen.

Afbeelding
Afbeelding