Afbeelding
Foto:

Lisianthus in topvorm

Voor het eerst is het Oranje Nassau Paviljoen in Keukenhof volledig gevuld met Lisianthus. Een primeur, want niet eerder werd de consument geconfronteerd met zo'n breed assortiment Lisianthus.

Keukenhofbezoekers keken dan ook hun ogen uit, wat een kleuren en soorten! De geweldige inzet van de Lisianthus veredelaars en kwekers van de afgelopen jaren betaalt zich duidelijk terug in de presentatie van deze prachtige Lisianthusshow.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Op dit moment zijn er zo'n tachtig commerciële Lisianthus soorten in de markt en daarvan zijn er maar liefst vijftig soorten in de Lisianthusshow te zien, naast nog vijftien nieuwe soorten. Voor de consumentenbezoekers van Keukenhof is deze bloemenshow dan ook een regelrechte primeur, en vanwege dit brede karakter minstens zo interessant voor het bloemenvak. Want waar vind je zoveel Lisianthus soorten bij elkaar in één ruimte. Dit is echt uniek.

Spannend

Henk de Mooij, parkmanager Keukenhof, zegt verrast te zijn door het enthousiasme van deze productgroep. "Ik weet nog dat amper twee jaar terug gestart is met het neerzetten van enkele vazen Lisianthus en vorig jaar deed Lisianthus mee met een gecombineerde show naast Tulp. Deze keer is Lisianthus echter helemaal zelf het stralende middelpunt in een soloshow.

Vijftien jaarrond telers en nog enkele inzenders hebben ervoor gezorgd dat het product Lisianthus in zo'n grote variatie aan ons consumentenpubliek kan worden getoond. Consumenten vinden het spannend Lisianthus te ontdekken. Het product is bij hen nog vaak onbekend, maar ze vinden het prachtig. Naast de vele fraaie pasteltinten is het leuk om te zien dat ook de dieppaarse varianten een grote aantrekkingskracht hebben."

Ontwikkeling

Lisianthus heeft in relatief korte tijd een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt, zowel op het gebied van assortiment als in kwaliteit. Een vaasleven van twee weken is gemakkelijk haalbaar. Dit alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat het product Lisianthus in slechts enkele jaren regelrecht is doorgemarcheerd naar de zesde plaats in de Top 10 van snijbloemen.


Prestatie

En dat is beslist geen geringe prestatie. Het actuele assortiment toont een breed kleurenpalet en een interessante variatie van bloemvormen die van enkelbloemig gefranjerd tot de vorm van een roos reikt.

Hoewel Lisianthus in de handel wordt verkocht onder de oorspronkelijke botanische naam Eustoma, communiceert men richting consumenten heel bewust Lisianthus. Deze naam past veel beter bij dit lieflijke product.

Toepassingen

Door hoofdarrangeur Heleen Valstar en haar team is het product Lisianthus niet alleen in grote toeven presentaties neergezet, maar ook in kleine vazen en in andere aantrekkelijke toepassingen om de consumentenbezoekers tevens inspiratie mee te geven wat je allemaal met Lisianthus kunt doen. Subtiel was er ook wat pot Lisianthus te zien.

Sfeermakend

De consumentenbezoekers gingen daardoor niet alleen met de grote vazen op de foto, maar je zag hen eveneens van de kleinere arrangementen meerdere foto's maken. Een mooiere kennismaking met deze prachtige sfeermakende bloemen kun je je niet wensen. De Lisianthusshow was tot en met 13 mei in Keukenhof te zien.

Een blauwe bloemenweelde.
Gave arrangementen.
Een aparte bloemenhoek.
Een van de vele variaties.