David van Mechelen (CFO) en Steven van Schilfgaarde (CEO), de directie van Royal FloraHolland.
David van Mechelen (CFO) en Steven van Schilfgaarde (CEO), de directie van Royal FloraHolland. Foto: walter landesbergen

Resultaat 2018 Royal FloraHolland magertjes

n 'Digitale marktplaats is onze toekomst'

jaarverslag n Maandag 15 april jongstleden presenteerde Royal FloraHolland haar jaarverslag over 2018. Een select gezelschap van journalisten kreeg op de 8ste verdieping in Naaldwijk een toelichting op de cijfers van het afgelopen boekjaar en een strategisch vergezicht voor de komende jaren. Voor CFO David van Mechelen was het zijn eerste jaarverslag, voor Steven van Schilfgaarde zijn tweede, maar zijn eerste als CEO.


Het jaar 2018 stond voor RFH in het teken van veranderingen: nieuwe directie; strategische focus op kernactiviteiten; ontwikkelen digitale marktplaats en de joint venture met Blueroots; het proces integrale logistieke besturing en de installatie van de ledenraad, om maar iets te noemen.
Het mag duidelijk zijn dat Royal FloraHolland zich bevindt een fase van transitie.

In de tussentijd werden er 12,1 miljard bloemen en planten verhandeld, waren er ruim 100.000 transacties per dag en werd er een productomzet gerealiseerd van 4,65 miljard euro.

Resultaat

Het resultaat na belasting over het boekjaar 2018 is nagenoeg nihil, onder andere tengevolge van forse investeringen. De omzet, gerealiseerd door 5.550 aanvoerders en 2.465 klanten, zakte met 0.8%.
Volgens Van Mechelen is de omzetdaling te wijten aan een warme zomer in Europa en koude weersomstandigheden in de belangrijkste productiegebieden van Afrika. De gemiddelde prijzen waren in 2018 wel licht hoger dan in 2017.

Daartegenover zijn de bedrijfslasten met 10 miljoen euro verlaagd en is er sprake van een stabiliseren van het risicodragend vermogen. Al is de 55.7% nog altijd hoger dan de gewenste bandbreedte die is gesteld op 45-55%.
Ook op het punt van solvabiliteit scoort RFH slechter dan het streefgetal van minimaal 30%. De solvabiliteit zakte naar 27.2%.

Toch staat RFH er volgens Van Mechelen financieel goed voor. Mede gezien het feit dat er nog voldoende mogelijkheden zijn om bedrijfsvoering en processen verder te optimaliseren.

Strategie

Die efficiencyslag zal hard nodig zijn om de uitgestippelde strategie te kunnen financieren, want uit de gepresenteerde cijfers spreekt geen al te grote investeringsruimte.

Op basis van de aangescherpte strategie voor 2018 zijn er drie prioriteiten vastgesteld:
1- Het verbeteren van de dagelijkse dienstverlening om kwekers en kopers te ondersteunen bij hun dagelijkse bedrijfsvoering.
2- Het uitbouwen van Floriday als basis voor het wereldwijde digitale ecosysteem voor de sierteeltsector.
3- Het mogelijk maken van uniforme logistieke dienstverlening op basis van Integrale Logistieke Besturing (ILB) op alle locaties als voorwaarde voor de ontwikkeling van innovatieve diensten.

Dat dit laatste nog niet meevalt, blijkt uit het achterblijven van de KPI's. Het uniformeren en optimaliseren van de logistieke processen en (IT-)infrastructuur op de verschillende locaties heeft meer voeten in de aarde dan werd ingeschat.

Digitale marktplaats

Voor het versterken van de marktpositie gaat RFH stevig inzetten op de digitale marktplaats. "De digitale marktplaats is onze toekomst en krijgt een hogere prioriteit dan de fysieke", sprak van Schilfgaarde. RFH wil wereldwijd zoveel mogelijk kwekers en kopers gaan verbinden. In dat kader de joint venture met het handelsplatform Blueroots.

Een vernieuwing in de dienstverlening is het vraaggestuurd gaan leveren van handel, vanuit voorraad: fulfillment. Een ontwikkeling die de druk op het vastgoed verder vergroot. Want het ruimteoverschot van een jaar of vijf geleden is inmiddels omgeslagen naar een ruimtegebrek.

Ledenraad

Meest in het hoogspringende verandering van 2018 was wel het vervangen van de Algemene Ledenvergadering door een 42-koppige ledenraad. Daartoe werd besloten halverwege 2018 en vond de installatie plaats in december 2018. De ledenraad, zo staat in het jaarverslag te lezen, wordt gezien als een mijlpaal in het bestaan van de meer dan 100 jarige coƶperatie, omdat daarmee de betrokkenheid van de leden zou toenemen.
Het is de bedoeling dat de ledenraad de schakel wordt tussen de leden, de directie en de raad van commissarissen en voor draagvlak zorgt bij belangrijke beslissingen.

Afbeelding