Premier doopt met verve tulp Don White.
Premier doopt met verve tulp Don White. Foto:

Premier Mark Rutte eert met Don White bevrijder

Bevrijding n Met de doop van de witte tulp Don White heeft minister-president Mark Rutte woensdagmorgen 17 april in Keukenhof de link gelegd naar Bevrijdingsdag 2019.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Hiermee eert hij de Canadese oorlogsveteraan Don White en allen die 75 jaar geleden gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. De tulpendoop was tegelijk de vuurdoop voor Rutte, want voor hem was het de eerste keer dat hij een tulp mocht dopen. "Bij het bedenken van een naam voor deze prachtige witte tulp dacht ik direct aan mijn ontmoeting met de Canadese oorlogsveteraan Don White vorig jaar tijdens het Bevrijdingsfeest in Leeuwarden. Deze veteraan maakte deel uit van de Royal Canadian Dragoons en heeft op 20-jarige leeftijd meegeholpen Leeuwarden te bevrijden. Door de tulp zijn naam te geven is dit tevens een eerbetoon aan alle andere militairen die Nederland en de rest van Europa hebben bevrijd. Overigens is Don White ondanks zijn hoge leeftijd van 94 jaar nog 'still going strong'.

Bevrijding

Ik heb ook zijn dagboek over de bevrijdingsperiode gelezen en dit vertelt een bijzonder en authentiek verhaal." Tevens refereerde de minister-president aan zijn bezoek aan Ottawa in oktober van het afgelopen jaar, waar hij het Canadese Parlement mocht toespreken. Ook Don White was hierbij aanwezig. In zijn toespraak benadrukte Rutte de innige band die Nederlanders voelen ten opzichte van de bevolking van Canada vanwege hun hulp. "Toen ik de naam van Don White noemde mondde dit uit in een staande ovatie die minutenlang duurde." Ook zei Rutte dat Canada tijdens de Tweede Wereld Oorlog prinses Juliana en haar kinderen een veilig onderkomen bood. "Als dank stuurde de Koninklijke familie duizenden tulpen, welke traditie sinds de bevrijding jaarlijks door de regering wordt herhaald. Hierdoor worden nergens anders buiten Nederland dan in Canada in het voorjaar zoveel tulpen aangetroffen. Ook het jaarlijkse Tulpenfeest in Ottawa is hieruit voortgevloeid."


Naamgeving

Nadat Rutte de fraaie Don White tulp met Champagne had gedoopt en de certificaten had ondertekend, zei hij dat de tulp symbool staat voor de band met Canada. Hij hoopte dat deze volgend jaar ook in bloei zal staan in Ottawa. "Ik ga er uiteraard vanuit dat ik Don White bij mijn volgende ontmoeting later dit jaar een doos van zijn eigen tulpen mag overhandigen." Na afloop van de tulpendoop maakte Rutte in het bijzijn van Keukenhofdirecteur Bart Siemerink en Gallit Dobner, vertegenwoordigster van de Canadese ambassade, een korte wandeling door het bloeiende lentepark en een fotomoment waarbij hij zich ook geduldig met bezoekers liet fotograferen.

75 jaar bevrijding

De tulp Don White is gewonnen door K.P. de Geus van Maveridge International BV uit Sint Maarten. Het is een spierwitte Triumph tulp met zeer grote bloemen. Vooral als tuintulp krijgt hij enorme bloemen. Anderzijds is Don White ook zeer geschikt als snijtulp en voor op pot. De verwachting is dat de nieuwe tulp Don White een goede toekomst tegemoet gaat. In 2019 en 2020 wordt herdacht dat het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog werd beƫindigd. Er zal dan worden stilgestaan bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. Sinds 1945 wordt de vrijheid jaarlijks gevierd, alsmede de verantwoordelijkheid deze vrijheid door te geven aan volgende generaties.

Veel dank is verschuldigd aan de bevrijders van Nederland.