Wethouder Laurens Ivens (SP) samen met tuinarchitecte Saskia Albrechts dopen de tulp Jacoba Mulder.
Wethouder Laurens Ivens (SP) samen met tuinarchitecte Saskia Albrechts dopen de tulp Jacoba Mulder. Foto:

Nieuwe tulp bij viering 85 jaar A'damse Bos

Doop n Ter gelegenheid van het 85-jarige bestaan van het (op het grondgebied van buurgemeente Amstelveen gelegen) Amsterdamse Bos, doopte de hoofdstedelijke wethouder Laurens Ivens (SP) samen met tuinarchitecte Saskia Albrechts de tulp Jacoba Mulder.

De variƫteit is genoemd jaar een van de hoofdontwerpsters van het Bos, waarmee zij zich staande moest houden in een toen nog mannenmaatschappij, zei Ivens. "Een geƫmancipeerde tulp dus", zei de Amstelveense wethouder Floortje Gordon. Volgens haar was de ongetrouwde Jacoba Mulder haar tijd ver vooruit. De cultivar is een product van kwekerij Weijers in Burgerbrug (NH).


Tulpenfestival

De nieuwe tulp is royaal in het bos aanwezig. Initiatiefneemster voor de doop was Saskia Albrechts, organisator van onder meer het tulpenfestival in Amsterdam, wil de bolbloem in de hoofdstad zichtbaarder te maken ('wij willen voor elke Amsterdammer een bol'), en de op 14,15 en 16 juni daar te houden open tuinendagen (in de grachtengordel zijn dan veel tuinen te bekijken). Volgens Albrechts heeft Amsterdam altijd wat met de oorspronkelijk uit Turkije komende tulpen gehad. In de zeventiende eeuw, stegen de prijzen van een bol tot de prijs van een hoofdstedelijk grachtenpand.
Overigens duurde die krankzinnigheid maar drie jaar (1634-1637), waarna velen al hun geld kwijt raakten door die bubbel. Ivens wees er op dat Amsterdam nu, behalve tulpen, ook het Amsterdamse Bos heeft, waarin constant aanpassingen worden ontworpen, maar binnen het nog steeds geldende oorspronkelijke concept. "Ooit was de tulp voor de sultan van Turkije een symbool van rijkdom, maar als zodanig hebben wij nu het bos. Natuurlijk hebben wij ook de Nachtwacht van Rembrandt, maar dit Amsterdamse Bos is veel indrukwekkender."