Afbeelding
Foto:

Dirk Kuyt scoort corso

Dirk Kuyt heeft vrijdagavond 12 april voorafgaand aan het verlichte corso in Noordwijkerhout de 72ste editie van het Bloemencorso van de Bollenstreek officieel geopend.

Samen met zijn grootste fan, de 86-jarige mevrouw Van der Meij, een aantal jeugdvoetballertjes van VVSB en in het bijzijn van de Wereldwandelaar en corsovoorzitter Willem Heemskerk.

De openingshandeling bestond uit het wegschieten van een bal door een spandoek met het corsothema 'Changing World'. Een feestelijke confettiregen volgde, waarna een prachtig corso met zo'n kleine zestig deelnemers, waaronder achttien kleurrijke praalwagens, voorbij trok. Men genoot zichtbaar van de bloemenpracht en het entertainment. The Rise of the Phoenix, Verandering dierenrijk, MAX Maakt Mogelijk, Vitaliteit en Thailand zijn slechts enkele titels die indrukwekkende praalwagens vertegenwoordigden. Samen met de luxe en bijzondere wagens en muziekkorpsen zorgde dit voor een leuke afwisseling. Bijzonder was dat korpsleden van het korps uit Mainz (Duitsland) speciaal voor de gelegenheid een Nederlandse vlag hadden gekocht om mee te dragen.

Voorafgaand aan het verlichte corso sprak Heemskerk in het Witte Kerk de genodigden toe. "Sinds een klein jaar ben ik voorzitter van het Bloemencorso van de Bollenstreek. Ik dacht, dat is een coole functie, niet wetende dat het vanavond zo koel zou zijn. Maar we gaan er een mooi feest van maken. En vanwege de nachtvorst gaat het corso overnachten zodat het ook in Haarlem nog mooi is. Drie ondernemers hebben hiervoor hun ruimte aangeboden. Dat zijn Frylink, Jansen's Overseas en Wout Hogervorst."

Eveneens gaf Heemskerk aan trots te zijn op de bestuurs- en commissieleden die met veel energie jaarrond in touw zijn om het corso voor elkaar te krijgen en de stekersverenigingen die vaak onzichtbaar al vroeg beginnen met de voorbereidingen. "En dan zijn er nog 1500 vrijwilligers. Tijdens de opbouw heb ik alleen uit respect voor hen geapplaudisseerd, want zij maken het corso."

Traditie

Het corsothema Changing World greep de corsovoorzitter aan om met een oude traditie te breken. Hij maakt het corsothema pas bekend tijdens de corsovrijwilligersdag in mei. Vervolgens werden de winnaars van de corsoprijzen bekendgemaakt en sprak hij ook met opener Dirk Kuyt. Deze woont sinds enige tijd in Noordwijk en had zijn plek gevonden. Een Katwijker in Noordwijk. Kuyt zei veel affiniteit met de Bollenstreek en het corso te hebben, in zijn jeugd bollen te hebben gepeld en er veel te hebben gevoetbald met Quick Boys. Johan Derksen noemde hem daarom Bollenstreek Hero. Gekscherend, maar een titel waar Kuyt eigenlijk trots op was. Heemskerk zei hierin wel mogelijkheden te zien onder deze naam een nieuwe corsoprijs in het leven te roepen om meer jeugd bij het Bloemencorso van de Bollenstreek te betrekken. Jeugdeducatie is een van de nieuwe pijlers van het corso.

Prijzen

De corsoprijzen die bekend werden gemaakt waren die van de categorie Mooiste Praalwagen en de categorie Luxe- en bijzondere wagen. De uitslag van de Stekersprijs, Leo van der Zon entertainmentprijs en chauffeursprijs worden pas tijdens de corsovrijwilligersdag bekend gemaakt.
Mooiste Praalwagen:
1e prijs: Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem eo met Verandering dierenrijk
2e prijs: Corsogroep De Zilk met The Rise of the Phoenix...
3e prijs: Keukenhof met Flower Power
Luxe- en bijzondere wagens:
1e prijs: Happy Bodies (Peugot 208)
2e prijs: De Nederlandse Bank NV (DAF CF)
3e prijs: CDA (Hyundai Kona)

DOOR WILMA VAN VELZEN