Afbeelding
Foto:

Rozenfestival een lust voor het vak

Roos n De Vakbijeenkomst Roos, in Keukenhof, mocht rekenen op een overweldigende belangstelling. Dit hield gelijke tred met de minstens zo overweldigende bloemenshow in het Oranje Nassau Paviljoen met maar liefst 335 soorten rozen, waarvan 89 Nederlandse soorten en 251 Import soorten.

Voor hoofdarrangeur Heleen Valstar en haar team was het weer een hele uitdaging de talrijke vazen met prachtige rozen een plekje te geven in de rozenshow. Het resultaat was ernaar en deed het Keukenhof jaarthema Flower Power eer aan. De start van de rozenshow gaat volgens traditie gepaard met een vakbijeenkomst. Vanwege de overweldigende belangstelling hiervoor, werd voor het officiƫle gedeelte uitgeweken naar een grotere ruimte in het Willem Alexander Paviljoen.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Keukenhofdirecteur Bart Siemerink verwelkomde het rozenvak door te zeggen dat de bloemenshows steeds mooier worden en nog meer consumentgericht. "Hiermee biedt Keukenhof een platform voor uw product roos waarmee we consumenten enthousiasmeren om meer rozen te kopen. De rozenshow heeft deze editie extra voordeel omdat deze plaatsvindt in de drukste week van het Keukenhofseizoen. Dagelijks bezoeken zo'n 20.000 consumenten Keukenhof, maar in het corsoweekend zijn dat er op corsozaterdag rond de 60.000 en de dag erna nog eens 40.000. Ook is er extra pers aanwezig uit de hele wereld."

Rozen

Vervolgens vond de prijsuitreiking plaats naar aanleiding van de keuringen door de vakjury en de handelsjury van de vazen met ingezonden rozen. Cees Hageman meldde dat er zo'n 400 keuringsvazen waren.

"De meetlat voor het keuren ligt tegenwoordig anders omdat de VKC-regels zijn losgelaten. Uitgangspunt is dat een vaas met 38 rozen net zo mooi kan zijn als een vaas met 42 rozen. Deze aanpak zorgt voor andere uitslagen."Over de import rozen zei Hageman nog dat deze aanvankelijk veilingrijp werden ingezonden. "Tegenwoordig is het meer showkwaliteit. We zijn blij met deze exposure. Opvallend is het wel dat de import rozen veel meer tweekleurige soorten tellen ten opzichte van de mono kleuren."

De speciale gast was Steve Carlin, een bekende goochelaar, illusionist, mindreader en zakkenroller. Met een dynamische show zorgde Carlin voor vermaak. Daarna was het tijd voor de prachtige rozen. Het publiek kon tot 16 april genieten.

Uitslagen vakkeuring

Keukenhof Roos Nederland 2019, 1e. Avalanche+ van SK Roses, 2e. Kiss me Kate van Sjaak van der Hulst, 3e. Carousel Illusion van JK Rose.

Keukenhof Roos Import 2019, 1e. Hurricane van Kisima, 2e. Cubanna van Akina, 3e. Paloma van Alani Gardens.

Keukenhof Trosroos 2019, 1e. Green Glow van Braam, 2e. Classic Sensation van Voorn 3e. Bombastic van Goudriaan.
Extra prijs is deze keer een Waarderingsprijs voor Meijer Roses.

VGB Handelskeuring

Roos Nederland, 1. SK Roses voor Rosa 'Avalance+' 2. Nice2get! BV voor Rosa 'Maisie+' 3. Sjaak van der Hulst Rozenkwekerij BV voor Rosa 'Adele'

Roos Import, 1. Akina voor Rosa 'Cubanna', 2. Kisima voor Rosa 'Hurricane' ,3. Bliss voor Rosa 'Basanti'

Roos Tros, 1. Voorn Sprayroses voor Rosa 'Tanja', 2. Eldama voor Rosa 'Smashing', 3. Eldama voor Rosa 'Sweet Flow'

Afbeelding
Afbeelding