De prachtig versierde BAVO.
De prachtig versierde BAVO. Foto:

Toekomststrategie voor MKB en de sector

"Wie in 2030 nog bestaat, beschouwen wij als klant", zei Frank Hollaar, sectormanager glastuinbouw en bedrijfsadviseur van Flynth adviseurs en accountants. Hollaar sprak begin april in het Go Café van het Groen Onderwijscentrum, dat werd gehouden in de, ter gelegenheid van het Haarlemse Floral Event, door studenten van diverse 'groene' scholen met bloemsierkunst verrijkte Kathedraal Haarlem.

DOOR JOHAN BOS

Deelnemers aan Go Café over de toekomst van (vooral marketing in) de sector, kregen ook een rondleiding door de enorme basiliek, waar studenten Bloem, Groen en Styling van Lentiz MBO Westland, Wellant- en Clusius College arrangementen hadden ontworpen en gemaakt onder leiding van docenten Ingeborg Kemperman en Theo Selhorst. Er werden tijdens het festival 'De Nieuwe Bavo Bloeit' ook workshops en demonstraties bloemsierkunst gegeven.

Geen instrumentarium

Intussen blijft het de vraag hoe de sierteelt zich naar een fleurige toekomst ontwikkelt. "Er gebeurt nogal wat in de sector", zei Hollaar eufemistisch. Zijn organisatie richt zich vooral op het MKB, in zijn geval vooral kwekers, die het instrumentarium missen om strategieën voor de toekomst te ontwikkelen. In 2050 zijn door algoritmen vraag en aanbod volledig op elkaar afgestemd. Maar ook in 2030 is er al veel veranderd. Er bestaan dan drie groepen kwekers: Franchisenemers, door schaalvergroting ontstane grotere bedrijven en specialisten in niche markten. In elk geval gaan kleinere bedrijven samenwerken en spelen big data een uiterst belangrijke rol. Toekomstbeelden bieden naar zijn mening de inspiratie om los te komen van de realiteit waarin men thans leeft. De vraag voor hem is welke bedrijven toekomstgericht bezig zijn en in 2030 nog bestaan.

Veredeling

Blijkbaar meer capaciteit om daar dieper op in te gaan heeft een grote onderneming als veredelaar Royal van Zanten, waarvan marketing manager Rob van der Helm de komende jaren een ketenverkorting ziet, hoewel die zich bijvoorbeeld in Amerika heel anders zal afspelen dan in Europa. Er zijn namelijk cultuurverschillen tussen de diverse afzetmarkten. Maar dat informatie over het einde van de steeds sneller en efficiënter naar het begin zal komen leek voor hem een uitgemaakte zaak. Zo weet men daar steeds meer over de eindgebruiker. Neemt niet weg dat nu bijvoorbeeld bloemisten, zo bleek uit een opmerking in de zaal, steeds meer stuiten op de realiteit dat een bloem die zij willen hebben bij een kweker zit waarmee diens leverancier geen zaken doet.

Digitaal

Ook al door de toenemende technologie en de stappen die Royal Van Zanten op digitaal gebied zet, komt een groeiende hoeveelheid big data over eindgebruiker en de daarvóór liggende keten bij de veredeling binnen. "Wij gaan als veredelaar steeds verder de keten in", zei Van der Helm. De technologische ontwikkeling heeft ook invloed op het product. En er is steeds meer sprake van resistente veredeling en duurzaamheid.

Eindproduct

De vraag blijft intussen wat de (grillige) consument in 2030 wil hebben. "Wat is dan het eindproduct en hoe zit de verspreidingsstructuur er uit?" vroeg Hollaar zich af. Flynth wil het MKB helpen bij het ontwikkelen van een strategie maar het is niet aan haar de toekomstbeelden van de afnemers van haar klanten te bepalen, wist hij. Een snel wendbaar bedrijfsproces lijkt essentieel in elke strategie, nu technologie vrijwel per dag verandert, samen met de wensen van de consument. Daarin speelt ook een rol dat bloemen en planten steeds meer niet alleen een decoratief element zijn, maar ook andere rollen vervullen, bijvoorbeeld ten dienste van gezondheid, welzijn en duurzaamheid. Hollaar: "Ik ben een stuk minder rechtlijnig is mijn mening geworden sinds ik hiermee bezig ben."

Afbeelding
Afbeelding