Norbert Artmeyer en zijn zuster Dorothee van de Wint.
Norbert Artmeyer en zijn zuster Dorothee van de Wint. Foto: hen

HBA levert forceerbare paniculata's al in mei

Hydrangea n HBA (Hydrangea Breeders Association) introduceert vier paniculata-rassen die compact groeien, makkelijk vertakken en door hun forceerbaarheid al in mei verkoopbaar zijn.

De vier nieuwe tuinhortensia's Pandora, Panflora, Pandria en Panzola zijn het resultaat van het paniculata-veredelingsproject dat HBA vier jaar geleden startte. ,,Vanaf Moederdag kunnen onze forceerbare paniculata's bloeiend op de markt worden gebracht'', zegt plantenspecialist Jan ten Brinke van HBA. ,,Dat is uitzonderlijk. Gangbare paniculata's zijn er pas vanaf juli/augustus en dat is net de periode dat consumenten op vakantie zijn.'' De forceerbaarheid is één van de onderscheidende kwaliteiten van de vier nieuwe paniculata's van HBA. Daarnaast hebben Pandora, Panflora, Pandria en Panzola de eigenschap goed te vertakken en compact te groeien. Dat is van belang voor zowel kweker als klant."

Op het bedrijf van Norbert Artmeyer in Hörstel (D) testte HBA de paniculata's uit het jonge veredelingsprogramma. ,,HBA is goed op weg in de ontwikkeling van een stevige paniculata", meent de Duitse kweker. Bijzonder vindt hij ook de kleurnuances van de bloemen in crèmewit en limoentinten, en de doorkleuringen naar rood, roze en groen in de herfst. ,,De rijkgevulde bloemschermen van Pandora zien er echt heel anders uit dan de veel lichtere kegels van Pandria die meer als een randbloeier toont.'' En wat een paniculata nog extra aantrekkelijk maakt voor de consument is dat de plant op eenjarig hout bloeit. ,,De teleurstelling bij consumenten is vaak groot als blijkt dat ze onbedoeld de bloemen uit hun macrophylla hebben gesnoeid'', weet Ten Brinke. ,,Om een paniculata te laten bloeien hebben consumenten geen specifieke snoeikennis nodig.''

Hydrangea Breeders Association B.V., Achterweg 58-A, 1424 PR De Kwakel, t. 0297344078. www.hydrangeabreeders.nl