Afbeelding
Foto:

Hogere opbrengst en minder energie met LED

n LED- groeibelichting geeft betere uitkomst

Uitkomst n LED-groeibelichting in de tuinbouw is drie keer zo duur als de traditionele HPS lampen. ,,Toch kan LED er bij jarenlange afschrijving beter uitkomen'', zei accountmanager Kurt Zwenstra van Hortilux Schréder. ,,LED geeft een energiebesparing van meer dan 40 procent en kan ook de productie verhogen''.

DOOR FRANK DE KLERK

Zwemstra sprak samen met Wessel van Paassen op 18 maart tijdens een bijeenkomst van de Tuinbouwjongeren Westland. Van Paassen (27) is de oprichter van Green Simplicity. Hij werd 27 jaar geleden geboren in het Westland en verhuisde als jongen van zeven met zijn ouders naar het Noord-Hollandse Andijk waar zij een chrysantenkwekerij begonnen. Na de HAS richting plantenteelt begon Van Paassen een eigen bedrijf, dat onderzoek verricht naar de optimale resultaten met LED belichting.

Uitdaging

In de praktijk functioneert Green Simplicity als de onderzoekpoot van Hortilux Schréder. Van Paassen ziet het als uitdaging van de Nederlandse tuinbouw om de toppositie te behouden. ,,Nederland staat aan de top wat betreft efficiënt produceren'', zei Van Paassen. ,,In het verleden was de productie per vierkante meter lager maar deze blijft stijgen. De teelt-technische kennis neemt af maar het is de uitdaging om met minder oppervlakte en energie meer te maken.''

Groene vingers

,,Wij moeten los van de kostprijs kijken wat wij maximaal uit een plant kunnen halen. Wat zijn de effecten van licht en hogere temperatuur. Software kan de groene vingers vervangen en overal in de wereld toepasbaar zijn. Ik doe testen in cellen waarin karren met planten worden geplaatst en de effecten van het licht kunnen worden gemeten. Waar krijgen wij de meeste groei met het minste licht. Op korte termijn zijn er grote kansen onder andere bij de opkweek en vermeerdering van planten met een kortere teeltduur en een betere opbrengst. Wij zoeken uit hoe de kweker het best aan de knoppen kan draaien.''

LED-lichtenergie

Hortilux Schréder is de opvolger van Poot Lichtenenergie, dat in 1976 werd opgericht. In 2007 hadden de eerste testen met LED-lichtenergie plaats. Inmiddels is het bedrijf actief in 50 landen en haalt een jaaromzet van 86 miljoen euro. ,,Vroeger waren wij een leverancier van armaturen maar nu leveren wij complete groeilicht-oplossingen'', zei Zwemstra. ,,Wij gaan in gesprek met de klant en vragen naar zijn specifieke wensen waaronder toepassing van HPS of LED- verlichting. 90 procent van de markt gebruikt nog steeds HPS maar dat was twee jaar geleden nog 99 procent.'' LED kan overigens ook een bijdrage leveren aan het voorkomen van lichtoverlast. Doordat de lampen minder warmte afgeven hoeft het schermdoek minder geopend te worden.