Afbeelding
Foto:

Trendgebruik bij bol-op-pot presentaties

n Verkoop stimuleren in bloemenshops

Bol n Bloemisten zouden veel meer gebruik moeten maken van trends bij bol-op-pot presentaties in hun bloemenshop. Dit werkt verkoop stimulerend, want de consument is vaak op zoek naar producten die verbonden zijn aan de trendkleuren die zij aantreffen in bladen, magazines en social media.

Anne Verdoes, die samen met Jessica Ruitenberg en Ineke van Kesteren deel uitmaakt van het iBulb team, stelt dat als consumenten een bloemenwinkel binnenstappen vaak bewust of onbewust een keuze maken uit boeketten of bol-op-pot uitingen in de trendkleuren die zij gezien hebben in onder andere tijdschriften en magazines. "Neem bijvoorbeeld soft landing, een van de nieuwe trendstijlen die zich uit in zachte materialen en tinten. Consumenten komen dit overal tegen in populaire bladen en magazines, want de modewereld en woonbranche speelt als altijd in op de trends met prachtig ondersteunend fotomateriaal. Consumenten gaan vervolgens ook op zoek naar andere artikelen waarbij het kleur- en materiaalgebruik is afgestemd op de nieuwe trends. Als er dan in de bloemenwinkel een leuke bol-op-pot presentatie staat die is afgestemd op de nieuwe Soft Landing trend is dit vaak het eerste wat de consument kiest of over de streep haalt och iets te kopen. Met mooi transparant papier in pasteltint, een bijpassende steker en/of de pot omwikkeld met een stukje zachte wol in Soft Landing stijl is dit al heel eenvoudig te realiseren. De nieuwe trendkaarten en fraaie fotografie met talrijke inspiratiebeelden die wij vanuit iBulb wereldwijd verspreiden zijn hiervoor een uitstekend bruikbaar hulpmiddel."

Nieuwe trendsAlleen daarom al zouden bloemisten, maar ook exporteurs en de groothandel veel meer gebruik moeten maken van de nieuwe trends. "In samenwerking met Bloemen Bureau Holland, Tuinbranche Nederland en iBulb zorgen we ervoor dat de nieuwe trends jaarlijks worden vertaald voor de bloembollen- en sierteeltsector. De bekende trendwatcher Aafje Nijman levert hier een bijdrage aan. Dit resulteerde voor 2019 in een drietal nieuwe stijltrends: Soft Landing, Harvesting Elements en New Frontiers. De stijltrend Soft Landing kenmerkt zich zowel indoor als outdoor met pasteltinten van crème tot lila en zachte materialen, maar ook glanzende materialen met een zachte uitstraling. Deze stijl is heel breed en wat meer commercieel. Harvesting Elements bevat meer donkere tinten zoals blauw, zwart en marmer, met daarnaast veelvuldig gebruik van harde en grove materialen. New Frontiers daarentegen vertegenwoordigt veel felle kleuren en zowel metallic als transparante materialen. Vooral deze trend wordt waanzinnig goed opgepakt."

Mondiaal trendgebruikEen leuke ontwikkeling zegt Verdoes het te vinden dat er vroeger altijd maar één trend naar buiten werd gebracht. "Tegenwoordig kun je niet meer spreken van één specifieke trend. Er zijn veel meer richtingen, waarbij het de kunst is de grote lijnen eruit te halen. Anderzijds is het trendgebruik ook veel meer mondiaal en worden de trendverschillen landelijk steeds kleiner. Ongetwijfeld is dit een gevolg van de online communicatie die de wereld aanzienlijk kleiner heeft gemaakt. Voor producenten en exporteurs is deze informatie waardevol en maakt dit gebruikmaking van de trends waardevol."

Wereldwijde campagnes iBulb zorgt voor de wereldwijde PR en advertentiecampagnes om het gebruik van bloembollen, bolbloemen en bol-op-pot te stimuleren. Daarmee houdt het de sector in de picture en geeft het continu impulsen af opdat de consument deze producten graag blijft kopen. Jaarlijks wordt het beeldmateriaal ververst zodat er door alle partijen altijd de nieuwste campagnebeelden en productfoto's worden aangetroffen.

Afbeelding
De dames van iBulb, Jessica Ruitenberg, Anne Verdoes en Ineke van Kesteren.