De tulpen worden in diverse soorten en kleuren gebruikt.
De tulpen worden in diverse soorten en kleuren gebruikt. Foto:

Tulp, veilingproduct van het eerste uur

Historie n De tulp heeft in Nederland een rijke historie. Al in de 16e eeuw werden de eerste bollen door Carolus Clusius geteeld bij de Leidse Hortus Botanicus.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Als veilingproduct van het eerste uur werden tulpen al vanaf het begin van de opstart van de coöperaties geveild" zegt Royal FloraHolland product manager Jaap Houwer. "Alleen is het product van toen en nu niet meer te vergelijken. In de veredeling zijn cultivars geselecteerd op zaken zoals kleur, verschijningsvormen en teelteigenschappen. Aanvoerspecificaties werden uitgewerkt en ook zijn de tulpen heden veel uniformer."

Seizoenkarakter

In de broeierij zijn volgens Houwer eveneens veel zaken veranderd. "In het begin kwamen de tulpen van de koude grond. Daarna kwamen de kistenbroei en de eerste broeikassen. Tegenwoordig worden de meeste tulpen op water gebroeid en kunnen we tulpen jaarrond produceren. Toch heeft de tulp zijn seizoenkarakter behouden en wordt zo'n 95% van de totale aanvoer in de maanden december tot en met april verhandeld." Vanaf de millenniumwisseling kwam de supermarkt in opmars met het verkopen van bloemen en planten. "De tulp doet het goed in het retailschap, wat ervoor heeft gezorgd dat er een grote schaalvergroting plaatsvond. De ontwikkelingen in het supermarktsegment en het vakhandelssegment verschillen behoorlijk. Daarmee maken broeiers keuzes voor welk segment zij produceren."

Monobossen

Zowel bij de bloemist als de supermarkt vindt verbreding plaats. Met de opkomst van de supermarkt moesten bloemisten volgens Houwer inspelen op onderscheidend vermogen. "Ook daar worden nog steeds tulpen in monobossen verkocht, maar zien we eveneens veel boeketvormen met gemengde en onderscheidende kleuren en bloemvormen in aparte verpakkingen. Tulp wordt daarentegen ook vaak gekocht als een klein cadeau. Er liggen daarom zeker afzetmogelijkheden in kleine cadeauverpakkingen en bijbehorende prijspunten."

Feiten

Anno 2019 kan worden gesteld dat jaarlijks in Nederland ongeveer 2,3 miljard snijtulpen worden geproduceerd. Hiervan worden 1,8 miljard snijtulpen via Royal FloraHolland verhandeld. Circa 95% van het volume vindt in de piekmaanden december tot en met april zijn weg. Van de totale jaarlijkse productie van 2,3 miljard vindt ongeveer 2/3 via de supermarkt en 1/3 via de vakhandel (veelal bloemist) zijn weg naar de consument. Berekend over week 1 tot en met 52 dan staat tulp als snijbloemproduct op de derde plaats van grootste product achter roos (1) en chrysant (2). Berekend over week 1 tot en met 20 dan staat tulp na roos op de tweede plaats.

Top 10 snijtulpen (2018 RFH)

1. Tulipa Strong Gold, 2. Tulipa Leen van der Mark, 3. Tulipa Purple Prince, 4. Tulipa Debutante, 5. Tulipa Jan Seignette, 6. Tulipa Seadov, 7. Tulipa Purple Flag, 8. Tulipa First Class, 9. Tulipa Ile de France en 10. Tulipa Antarctica.

Historie, maar nog een herkenbaar beeld.