Henny Bruggeman en Jaap Houwer.
Henny Bruggeman en Jaap Houwer. Foto:

Elk tulpenseizoen is echt anders

Seizoen n Het tulpenseizoen is opnieuw afgetrapt met de tulpenpluktuin vanuit Tulpen Promotie Nederland. Zaterdag 19 januari kwamen ruim 17.000 bezoekers naar de Dam in Amsterdam die blij worden van dit prachtige product en de start van het seizoen wilden meebeleven.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Het is nog te vroeg om te voorspellen hoe dit seizoen zal uitpakken" stelt Royal FloraHolland productmanager Jaap Houwer die zich samen met Henny Bruggeman als tweede productmanager toelegt op het product Tulp. "Elk tulpenseizoen is weer anders. Je hebt vroege en late jaren. Wanneer in de bollenteelt het voorgaande jaar gepaard gaat met een koud voorjaar dan wordt er laat gerooid. De productie is dan eveneens later, pas in de loop van januari. Maar andersom kan ook. Hoe de volumes verdeeld zijn over het seizoen is afhankelijk van de natuur, want ook de volume uitbreiding of krimp zijn afhankelijk van de bollenoogst in het voorgaande jaar. Eveneens van invloed op de afzet- en prijsontwikkeling is de spreiding van de feestdagen zoals Valentijn, Vrouwendag, UK Moederdag en Pasen en de weer- en afzetomstandigheden in maart en april. Bij een vroeg voorjaar van 15°C of hoger stagneert de afzet. Het doemscenario is echter een laat seizoen met een behoorlijke volume uitbreiding, een vroege Pasen en een temperatuur van 15°C in de plus in maart en april. Gelukkig hebben we dit de laatste jaren niet meegemaakt."

Prijsvorming

Het afgelopen jaar was de bollenoogst zeer matig waardoor dit seizoen een krimp in het volume wordt verwacht. "Het is moeilijk te voorspellen hoe het volume zal uitvallen, maar met 5% minder volume houden we sowieso rekening. Prijsvorming is een balans tussen vraag en aanbod. In dit geval is het aanbod lager en kunnen we nog niet goed voorspellen wat de uitwerking daarvan zal zijn op de prijsvorming."

Klokprijs

"In de eerste weken van 2019 lag de klokprijs fors hoger (14%) dan in dezelfde weken in 2018. Daar staat wel tegenover dat het klokvolume 21% lager lag. Vooral in de eerste twee weken van januari zijn de aanvoerders langzamer in volume opgestart dan in 2018. Dit kleinere volume heeft de prijsvorming behoorlijk beïnvloed. In totaliteit ligt het volume Klok en Bemiddelen in vergelijking met vorig jaar 13% achter bij Royal FloraHolland." Met betrekking tot de afzet van bloemen en planten en dan specifiek het product tulp heeft Royal FloraHolland veel informatie. Daarmee worden individuele kwekers en clusters ondersteund zodat kwekers en kwekersverenigingen op basis van deze informatie strategische keuzes kunnen uitwerken. Vanuit de Royal FloraHolland Product Commissie wordt jaarlijks een productbijeenkomst voor kwekers, handelaren en stakeholders georganiseerd. Tevens wordt ondersteuning geboden aan Tulpen Promotie Nederland. Aansluiting wordt gezocht bij studieclubs, er worden groepsbijeenkomsten georganiseerd en rondleidingen op klok voor kwekers, naast individuele advisering.

Keten

Tulpen die voor de klok worden aangevoerd moeten beantwoorden aan de kwaliteit, assortimentskeuze en uniformiteit. "We zien door ontwikkelingen op het gebied van digitalisering (e-commerce) dat de marketing van kwekers en het product steeds belangrijker wordt. De keten (vakhandel) is door e-commerce ontwikkelingen van productie gestuurd aan het draaien naar vraag gestuurd. Marketing in een vraaggestuurde keten geeft kansen, maar ook bedreiging als het marketingverhaal niet op orde is."

Allerlei soorten en kleuren.