Afbeelding
Foto:

Greenports lopen vast in regel- en wetgeving

Wet n De diverse Greenports in Nederland dreigen vast te lopen in de Haagse wet- en regelgeving. "Wij staan toch wat meer in de klein", voegde voorzitter Jaap Bond van Greenport Aalsmeer en gedeputeerde van Noord-Holland (Economie) aan die opvatting toe.

DOOR JOHAN BOS

Hij deed dat tijdens een bijeenkomst van Greenport Aalsmeer over duurzame warmte en CO2, maandag 28 januari in Royal FloraHolland. Volgens Bond is de structuur van de Greenports en die van Geenport Holland van levensbelang. Hij is ook in GS van Noord-Holland een verdediger van de belangen van de tuinbouw, maar vertelde dat toen hij bij de wieg van de Economic Board van Amsterdam stond, hij had moeten zeggen dat bloemen toch wel 'een dingetje' zijn. "Wij zijn de derde mainport en druk bezig met de positionering van de glastuinbouw. Daar is een krachtige structuur van Greenport Holland voor nodig. Om te voorkomen dat alleen over Schiphol en de Rotterdamse haven wordt gesproken door de politiek.

Polarisatie

De bijeenkomst was bedoeld om zicht te krijgen op de voortgang van de diverse projecten van Greenport Aalsmeer ter bevordering van de duurzaamheid. "De klimaatdiscussie verloopt nogal polariserend, zei Bond, doelend op de ruzie makende politiek, milieuorganisaties en aan de klimaattafels tot stand gekomen plannen. Volgens Bond moet het parlement met een duidelijke visie en regie komen. Intussen werken niet alle gemeenten mee, wat biomassa (voor warmteopwekking) betreft, bleek tijdens de discussie. Sommige gebruiken biologische afval alleen voor composteren. Waternet, gemeente Haarlemmermeer, Provincie Noord-Holland en Gasunie werken wel mee aan plannen voor meer groene warmte. Waar een nieuwe biomassalocatie moet komen, wordt in de loop van dit jaar bekend.

Witte vlekken

Warmte kan intussen ook uit de aarde komen, presenteerde Jeanot van Belkom van de directie omgevingsbeleid van Noord-Holland. Per kilometer diepte komt er dertig graden aardwarmte bij. Maar niet overal zijn de diverse aardlagen hetzelfde, wat consequenties heeft voor het naar boven halen. Er zijn nog veel witte vlekken, qua onderzoek. De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is er een van. "Wij gaan inzetten op diepe en ultradiepe aardwarmte. Proefboringen zijn in voorbereiding. Daarvoor draagt het Rijk wel 85% van de kosten, mits bekend is dat die niet tevergeefs zijn", schetste Van Belkom. "Er is op dit moment geen investeringsfonds, maar dit jaar start in elk geval een onderzoek. Een proefboring kost al gauw drie- tot vier miljoen euro. Intussen heeft de tuinbouw wel CO2 nodig." "Hoe meer CO2, hoe meer fotosynthese", zei Jacob Limbeek van OCAP. "Kunnen we die niet halen uit de CO2-opslag, die klimaatlobbyisten willen, vroeg iemand in de zaal. "Dat zou ook een mogelijkheid zijn", zei Limbeek. "Mits andere sectoren meedoen, want de drempel is nu te hoog voor alleen de tuinbouw. De plannen zijn nu voor levering van CO2 uitstotende bedrijven te kiezen. 25 kwekers in Aalsmeer en De Kwakel hebben daarover een overeenkomst gesloten met een afvalbedrijf." Limbeek verwacht de eerste externe levering van CO2 in 2020.

Afbeelding