In gesprek met weerman Peter Kuipers Munnike.
In gesprek met weerman Peter Kuipers Munnike. Foto:

Anthura wint TOP

Vervolg van VP

Kennis delen staat voorop en steeds weer zoekt Anthura de samenwerking, zelfs in Aziƫ. In 2018 won het bedrijf de Plantum Duurzaamheidsprijs. Duurzaamheid staat voorop en ook de kassen van Anthura voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen.
Dekker Chrysanten uit Hensbroek heeft zich ontwikkeld van productiebedrijf naar een succesvol veredelings- en vermeerderingsbedrijf dat toonaangevend is in Het Nieuwe Telen. Opti-flor is het resultaat van twee tomatentelers die het roer omgooiden en Phalaenopsis gingen telen. In twintig jaar tijd is het uitgegroeid tot marktleider en trendsetter. Wim Peters Kwekerijen in Someren is een tomatenkwekerij die in 2016 in slechts enkele minuten werd vernietigd door een zware hagelbui. Nieuwbouw kwam ervoor in de plaats en de teelt werd verlegd van twee soorten naar een breed assortiment. Deze indrukwekkende presentaties toonden dat de concurrentie tussen de genomineerden groot was.

Weerman
Dagvoorzitter van Soest legde aan de vertegenwoordigers van de genomineerde bedrijven een aantal stellingen voor, ingebracht vanuit de zaal via Buzz master. Weerman Peter Kuipers Munneke, die ook polair meteoroloog en wetenschapper is, gaf een interessante presentatie over het weer en de klimaatverandering. Zijn visie op de snelheid van de klimaatverandering en hoe extreem het weer zal worden, sprak iedereen bijzonder aan. Voor tuinbouwondernemers is het weer immers ontzettend belangrijk. Kuipers wist te vertellen dat de opwarming van de aarde wordt versneld door de CO2 uitstoot, maar dat dit door mondiaal ingrijpen zeker nog kan worden teruggebracht naar de natuurlijke snelheid. "Indertijd heeft het internationale verbod op het gebruik van CFK's er ook voor gezorgd dat de Ozonlaag thans weer bijna hersteld is." Aansluitend was het tijd om af te tellen en verscheen op de schermen de naam van Anthura, winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2019!