Afbeelding
Foto:

Mechanisatie expositie bruist echt als vanouds

n Stoere tractoren en onderbroekenlol

Geslaagd n De Mechanisatietentoonstelling in Vijfhuizen mag de boeken in als een geslaagde beurs. De bezoekersaantallen waren hoger dan vorig jaar en er werden goeden zaken gedaan. Dit resulteerde in een opperbeste stemming.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Wie een bezoek bracht aan de Mechanisatietentoonstelling in Vijfhuizen heeft met eigen ogen kunnen aanschouwen dat op een beursoppervlak van ruim 10.000 m2 alles aanwezig was wat het vak nodig heeft. Van de grootste stoere landbouwtractoren tot geavanceerde en verfijnde machines en apparatuur. Aanbieders van de dienstverlenende tak waren vertegenwoordigd over de hele breedte en verrassend waren de vele ontwikkelingen op het gebied van milieu, duurzaamheid en veiligheid. Het entree van de beurs was kleurrijk aangekleed met uitbundige tulpenpresentaties van Borst Bloembollen en Holland Bolroy Markt en tulpenschilderijen.

Onderbroekenlol

Behalve de vele stands was er ook het Kennisplein, waar meerdere partijen uit de sector hun kennis hadden gebundeld tot een grote innovatie cluster. Veelbelovend bleek hier de Oxygreen, een installatie die gewasbeschermingsmiddelen uit restwater verwijderd. Studenten vertelden enthousiast over de robotwagen die zelf zijn weg vindt en Saskia Bodegom van de KAVB deelde er witte katoenen herenonderbroeken uit wat natuurlijk leidde tot de nodige onderbroekenlol. Echter, dit bleek een serieuze aangelegenheid, want door de onderbroek te begraven in de grond kan men testen hoe gezond deze aardlaag is. Bodegom: "Hoe minder van de onderbroek na twee maanden over is, des te gezonder is de grond. Dit is voor het telen van sterke gezonde bloembollen heel belangrijk."

Tevreden

In een terugblik zegt Hans Guldemond, secretaris van de organiserende stichting, dat zowel de organisatie als de standhouders tevreden waren. "De sfeer was goed en hoewel het misschien tijdens de beurs niet direct zichtbaar was, gaf de teller meer bezoekers aan dan vorig jaar. En omdat de Mechanisatietentoonstelling vanuit de basis een contactbeurs is, was iedereen verbaasd dat er ook veel concrete zaken werden gedaan. Dat is voor ons als organisatie fijn om te horen, want tevreden standhouders daar doe je het voor. In de smaak vielen eveneens de gratis bijeenkomsten die vanuit het Kennisplein werden georganiseerd over onder andere gewasbescherming, bodembeheer en veiligheid."

Noviteitenprijs

Ook zijn er standprijzen uitgereikt in verschillende categorieën, waarbij de hoofdprijs naar Ateco Agrarische Techniek Combinatie ging. Kabelspoelen en warmtepompen zijn niet echt voor de hand liggende zaken om een stand elegant aan te kleden, maar Ateco had er een mooi zitje van gemaakt. Vazen en schalen met vrolijke voorjaarsbloeiers gaven de stand een frisse uitstraling. De belangrijkste prijs is volgens Guldemond echter de Noviteitenprijs. "De jury hiervoor werd ingevuld door een groep jonge kwekers die bloedserieus aan de slag is gegaan. Zij hebben menige standhouder met hun vragen doorgezaagd in hun zoektocht naar de beste noviteit. Even leek het erop dat de spuitmachine van Wout Hogervorst met de eer ging strijken, maar de jury vond uiteindelijk dat Havatec, specialist in sorteer-, bos- en handlingmachines voor snijbloemen, de winnaar van de Noviteitenprijs moest zijn. De jury was zeer onder de indruk van de Havatec ontboller waarmee een gloednieuwe ontbolmethode werd geïntroduceerd" aldus Guldemond.

70e editie

In week 2 op 7, 8 en 9 januari 2020 is de volgende Mechanisatietentoonstelling in Vijfhuizen en wel de 70ste editie.

Afbeelding