Aandachtig gehoor tijdens de mechanisatie.
Aandachtig gehoor tijdens de mechanisatie. Foto:

Bollenmarkt onder druk heeft goede toekomst

Anders n Hoewel het op dit moment in de teelt van bloembollen niet echt goed gaat, heeft die wel een goede toekomst. Maar dan moet men het daar anders gaan doen. Het was een van de conclusies tijdens het op de Mechanisatiebeurs in Vijfhuizen gehouden Go Café van het Groen Onderwijscentrum. Een 'Flower Science' sessie deze keer, waarin werd samengewerkt met de Greenport Duin- en Bollenstreek.

DOOR JOHAN BOS

Hóé het precies anders moet, werd niet zo duidelijk. Esther den Hertog van Greenport Duin- en Bollenstreek bevestigde dat het na veelvuldig 'Out of te box' denken, tijd wordt voor 'Into de box', trouwens de rode draad van het kenniscafé. De studenten van InHolland boden met hun vijf projecten – over de thema's duurzaamheid, gewasbescherming, vitale teelt, logistiek en marketing - niet echt spectaculair vernieuwende oplossingen voor de toekomst van de bollenteelt. Wat werd verdedigd met de opmerking dat zij pas tweedejaars waren en niet veel tijd kregen voor hun onderzoeken. Zodat de deelnemers aan het café eigenlijk nauwelijks iets nieuws hoorden.

Storm

In zekere zin kwam dat wel van Frank Berbée, die zijn onderneming BloemenStorm startte voor het aan de man brengen van overschotten in de bollenteelt. Bij teveel aanbod op de markt van een bepaalde soort kan de teler het best het overschot weggooien, om te lage prijzen te voorkomen. Die bollen kunnen ook voor opfleuren van openbare ruimten worden gebruikt, promotie voor het Nederlandse product, zei Berbée, zoon van een teler in Breezand. "De tulp is een belangrijk Nederlands symbool, maar uit niets blijkt dat men op onze bodem in het land van de bloemen is", zei hij. "Terwijl bloembollen worden weggegooid, vraag ik mij af waarom, zoals bij levensmiddelen, kennelijk niemand tegen die verspilling in de sierteelt optreedt." Via bedrijven probeert hij van telers uiterst goedkoop verkregen bloembollen te slijten. Volgens hem zouden bijvoorbeeld toeristen overal met bloemen moeten worden geconfronteerd, onder meer via immense bloembakken. "Zien doet kopen", zei hij. Spreken over duurzaamheid gaat vaak over energie en verspilling van grondstoffen, zelden over bloembollen. "Ik droom ervan dat een toerist in Nederland overal bloemen ziet." Volgens hem is de revival van de bloembol nabij.

Droog

Het is kennelijk steeds lastiger de 'droge bloembol' aan de consument te slijten. Die ziet te weinig welke bloemen er uit komt. Hoewel Keukenhof er een enorme wereldwijde promotie voor betekent. Maar bijna driekwart van de tulp, bijvoorbeeld, wordt gebroeid. Studenten pleitten voor meer levering via internet en constateerden dat de onder druk staande prijzen van de bollen aantrekkelijk is voor broeiers. Aan de presentatie van Bas van Dam zag men hoe het met onlineverkoop van bloemen gaat. Hij heeft een groene achtergrond, maar werkt nu voor Flora@Home, een divisie van PostNL om bloemen en planten rechtstreeks van kwekers bij consumenten te bezorgen, zonder dat de bezorger weet wat hij brengt. "Wij verdienen aan de logistiek", zei hij. Niet aan de producten. Intussen kon men op de deels op de bollensector gerichte mechanisatiebeurs horen klagen over prijzen en overschotten.

Deze keer een 'Flower sessie'.