Een drukke start van het 100 jarig jubileumjaar.
Een drukke start van het 100 jarig jubileumjaar. Foto:

Koninklijke start CNB 100 jarig jubileumjaar

Start n Het 100 jarig jubileumjaar (Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale) is wel heel bijzonder gestart. Waren de drukbezochte CNB Bloem- en relatiedagen, publieksavond en jubileumborrel al feestelijk, dan werd daar nog een schepje bovenop gedaan met de toekenning van het predicaat Koninklijk.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Geheel onverwacht werd de feestelijke borrel voor klanten en relaties ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan donderdag 10 januari opgeluisterd met de boodschap dat aan CNB het predicaat Koninklijk is toegekend. Kees van der Zwet, de loco-burgemeester van de gemeente Lisse, maakte dit bekend. De officiële overhandiging van het predicaat vindt plaats op een later moment, maar het feestje kon alvast worden gevierd. CNB directeur Leo van Leeuwen reageerde verrast op dit heuglijke nieuws: "Als bedrijf een leeftijd bereiken van 100 jaar is een geweldige prestatie. Ik ben dan ook trots op alle medewerkers van toen en nu die hebben bijgedragen aan het in goede gezondheid bereiken van deze leeftijd. Het predicaat Koninklijk ervaren we dan ook als een kroon op ons werk en een stimulans voor de toekomst."

Speciale avond

Ronduit overweldigend was ook de speciale avond voor inwoners van Lisse en omstreken op de eerste dag van de CNB Bloem- en relatiedagen. "Binnen enkele uren was het aantal aanmeldingen hiervoor al bereikt" zei Diane Gortzak, manager Communicatie & Promotie. Grote belangstelling dus voor deze bijzondere avond waarbij Van Leeuwen vertelde over de ontwikkelingen in het bollenvak en de Vereniging Oud Lisse een nostalgische film vertoonde. Aansluitend was er een hapje en een drankje in het handelscentrum waar men kon genieten van de schitterende bloemenshow die door de Lissese burgemeester Lies Spruit werd geopend. Voor velen deed deze denken aan de CNB Midwinterflora's van weleer. Ook consumenten konden deze bezoeken.

Vaktentoonstelling

Dat de CNB Bloem- en relatiedagen hét moment waren om te zien wat er vroeg in het seizoen beschikbaar is was niets teveel gezegd. Er was groots uitgepakt met een extra feestelijke driedaagse vak tentoonstelling waarin grote toeven lelies, tientallen vazen tulpen, maar ook narcissen, muscari's, hyacinten en andere producten een prachtig podium hadden gekregen. De opbouw was verzorgd door studenten van het Clusius College Alkmaar die de vazen en bloemenarrangementen op unieke wijze hadden verbonden met oude machines, bollengereedschappen en goudkleurige attributen. Dit laatste was een feestelijke gouden draad als verwijzing naar het 100 jarig jubileum.

Blikvanger

Een blikvanger in de show was een oude bollensorteermachine overdekt met een prachtig arrangement met narcissen. Een metalen rugspuit deed oudere bezoekers herinneren aan toen. Oude foto's illustreerden tal van technieken die vroeger met de hand werden uitgevoerd. De bollenteelt was toen nog vrijwel volledig handwerk. Uiteraard ontbrak ook de jaarlijkse KAVB keuring niet en was er in de showkas nog een prachtige marktbroeishow te zien met wel vijftig tulpensoorten.

Jubileumwebsite

Zowel door CNB als het bollenvak wordt teruggeblikt op een echte vakshow, maar dan met een beetje meer. Ofwel, men heeft ervan genoten. Rest nog te vermelden dat CNB een leuke jubileumwebsite heeft gepubliceerd, zie www.cnb.nl/100jaar

Historie

Het ontstaan van CNB Op 16 januari 1919 werd de Bloembollenveilingsvereeniging West Friesland opgericht. Vijf jaar later, op 21 november 1924, was de oprichting van "Coöperatieve Veilingvereeniging Hollands Bloembollen Genootschap" (HBG) een feit. Door een fusie van HBG en de Bloembollenveilingsvereniging West Friesland in 1975 is CNB (Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale) ontstaan.

Een prachtig assortiment tulpen.