Afbeelding
Foto:

Reuzenbollen voor 'I Bollenstreek'

n Bollenstreek ook buiten seizoen op de wereldkaart

Wereld n De Gildemeesters Bollenstreek zijn de uitdaging aangegaan om de Bollenstreek ook buiten het voorjaarsseizoen wereldwijd op de kaart te zetten. Dat doen zij met kleurig geschilderde reuzenbollen in alle bollendorpen voor een jaarrond een 'I Bollenstreek' effect.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Tijdens de jaarlijkse Mechanisatie Tentoonstelling in Vijfhuizen werd het eerste exemplaar getoond in de stand van Museum de Zwarte Tulp. Prachtig beschilderd met Japanse taferelen door een van de vier kunstenaars die alle reuzenbollen zullen decoreren. "Zeventien reuzenbollen zijn er al in de maak", zegt Jan van Vliet enthousiast vanuit zijn rol als voorzitter van de Gildemeesters Bollenstreek. "We hopen natuurlijk dat er nog veel zullen volgen zodat we ook buiten het seizoen extra kleur kunnen geven aan de streek. De boulevard in Noordwijk bijvoorbeeld is zo'n ideale plek, waarvan we hopen dat dagjesmensen en toeristen er graag mee op de foto gaan. Ook zijn de reuzenbollen bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld in de voortuinen van bedrijven die iets te vieren hebben of bij andere evenementen."


Toeristen welkom

Op dit moment is het zo dat terwijl in Amsterdam flink op de toeristenrem wordt getrapt, toeristen in de Bollenstreek zeer welkom zijn. "We willen immers van de Bollenstreek de bekendste streek ter wereld maken. Of beter gezegd, de streek meer identiteit geven. Jaarlijks zijn Keukenhof, het Bloemencorso van de Bollenstreek en de bloeiende bollenvelden goed voor een miljoenenpubliek. Dat is iets om trots op te zijn en verder uit te dragen, ook buiten het seizoen. Om de bollencultuur het hele jaar door die aandacht te geven die het verdient, is vorig jaar de Stichting Gildemeesters Bollenstreek opgericht vanuit het Gilde van De Zwarte Tulp. Vandaar dus de link met het museum. En met inmiddels zo'n 170 leden en Gildemeesters voor de bollendorpen wordt flink aan de weg getimmerd. Bollenstreekpromoties en andere bollenactiviteiten staan hierbij centraal."

Activiteiten

Een van de eerste grote activiteiten die naast de introductie van de reuzenbollen plaatsvond was het Bollenstreekgala, afgelopen november bij Van der Valk in Sassenheim. Dit werd een groot succes en zo'n 350 Bollenstrekers hebben hieraan deelgenomen. Wie alle activiteiten van de Gildemeesters Bollenstreek wil volgen kan meer informatie vinden op de website. Degenen die meer informatie wensen over de aanschaf van een reuzenbol of lid willen worden van de Gildemeesters Bollenstreek kunnen contact opnemen. De contactgegevens staan op:
www.gildemeestersbollenstreek.nl