De toespraak tegen een groene achtergrond.
De toespraak tegen een groene achtergrond. Foto:

Geen plant maar gezondheid brengen

n Bijeenkomst Greenport Aalsmeer


Gezondheid n Bloementelers en -handelaren zitten nog teveel vast aan planten en bloemen aan de consument verkopen. "Wij moeten niet zeggen dat wij plantjes komen brengen, maar gezondheid", zei programmamanager Dewi Hartkamp van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN). Haar optie belichtten ook anderen van de vele sprekers op het donderdag 6 december gehouden Greenport Aalsmeer Event '18.

DOOR JOHAN BOS

Die toekomst moet duurzaam zijn. Minder energie gebruiken en topleverancier zijn in een groenere wereld. Hartkamp wees op toenemende luchtvervuiling door o.a. fijnstof, wart men nauwelijks beseft.

Jeugd

Ter vergroting van het bewustzijn begon SIGN met de 'green rugzak' voor 5 tot 9 jarigen. De jeugd is de toekomst en een plant (ook in de rugzak) zuivert de lucht. Ook werd de laatste jaren meer bekend dat de plant tegen het steeds groter wordende probleem van stress werkt. Daarom vormen onder meer HRM-managers een doelgroep. Bij alle therapieën staat wandelen in de natuur op de onderste plaats, zei Hartkamp.

Resistent

Voorzitter Jaap Bond van Greenport Aalsmeer constateerde dat steeds meer consumenten zich afvragen hoe duurzaam bloemen en planten worden geproduceerd. "Ondernemers zijn er ook steeds meer van doordrongen dat het noodzakelijk is met minder energie te werken en vaker biologische gewasbescherming in te zetten. Ook de ontwikkeling van sterkere, resistente planten helpt daarbij", zei hij, verwijzend naar de Amsterdam Green Campus, waar aan het programma Next Level Sierteelt wordt gewerkt.

Provincie

Inkoop van energie is nu verantwoordelijk voor 30% van de kosten van een tuinder in de regio Aalsmeer-Haarlemmermeer. De provincie steunt het project het Nieuwe Telen van LTO Glaskracht. Wat duurzame energie betreft hebben Greenport Aalsmeer en haar partners doorbraken geforceerd, waardoor glastuinbouwgebied Prima4A (Rijsenhout) en De Kwakel-Kudelstaart dankzij publiek private samenwerking aansluiting krijgen op het CO2-net, zei Bond. Kansen voor de sector liggen volgens hem en tal van andere sprekers buiten gebaande paden. Bij nieuwe markten moet men niet alleen aan geografie, maar ook aan klimaat en gezondheid denken. Sierteelt kan een rol spreken in farmacie, gezondheids- en mode-industrie en zelfs voedingsmiddelen industrie.

Zorg

Onderzoeker Jolanda Maas aan de VU en projectmanager Natuur & Gezondheid Rutger de Graaf bij IVN natuureducatie spraken over groen in de zorg. De Graaf was daar – zelf uit de zorg komend - ooit kritisch over geweest, maar sloeg naar zijn zeggen 'stijl achterover' van de wetenschappelijke onderbouwing, onder meer door Maas. De zorgsector weet niet genoeg van de effecten van groen, vonden beiden. De Graaf: "Maar uit de sierteelt blijft het opvallend stil." Volgens Maas levert betere benutting op gezondheidsterrein van de plant op den duur geld op. De zorg is volgens haar een groeimarkt.

Veredeling

De aan het Wellant College, partner in het Groen Onderwijs Centrum, verbonden Gonneke Leereveld benadrukte dat tuinbouw in de toekomst niet kan zonder samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijfsleven, omdat innovaties daarvoor te snel gaan.

"Het onderwijs kan die niet bijhouden", zei ze. "Het gaat er om dat de waarden van onderwijs en bedrijfsleven samen tot meerwaarde worden gebracht."

Samenwerking

Directeur Research & Veredeling Stefan van der Heijden van Royal van Zanten constateerde in de veredeling omtrent samenwerking een zekere koud-water-vrees bij bedrijven. Maar er is zowel competitieve als non-competitieve coöperatie, zei hij.

Geen van de veredelaars kan volgens hem financieel ophoesten wat nu nodig is voor research, maar door zelfoverschatting blijft men daar vaak in geloven.

De problemen, onder meer met ziektebestrijding, zijn niet op te lossen zonder samenwerking. "Het gereedschap maak je samen, daarna ga je er zelf mee aan de slag", zei hij.

Groen in de klas is een goede opzet.