Afbeelding
Foto:

'Duurzame plant niet bij consument'

Consument n Bedrijven en organisaties sloven zich in de sierteelt uit om duurzaam producten te maken, de vraag blijft hoe de consument dat te weten komt. Dat bleek uit wat Maurice van der Hoorn dinsdag 27 november zei. Op zijn bedrijf in Ter Aar werd de Blooming Arena van Blooming Breeders over innovatie gehouden.

DOOR JOHAN BOS

Blijft die een motor van de sector en hoe betrek je duurzaamheid er bij? Dat was de centrale vraag. Antwoord: De consument is er niet zo mee bezig. Het in Phalaenopsis gespecialiseerde Van der Hoorn Orchideeën werd twaalf jaar geleden gesticht met de opvatting dat men het daar zonder gas moest doen. Zo ontstond de eerste 'kas zonder gas' met zo weinig mogelijk impact op het milieu en 40% minder energiegebruik dan collega´s, voornamelijk door een op groene stroom werkende warmtepomp, die kou (koeling is in de zomer nodig) en in de bodem opgeslagen warmte naar behoeven toedient.

Lastig

"Het is lastig het verhaal over duurzaamheid een stap verder dan de exporteur te krijgen," verzuchtte Van der Hoorn. "Ik zou dat graag verder de markt in krijgen." Daarin zou FloraHolland volgens hem een leidende rol kunnen spelen. Hij dacht aan breed communiceren van de footprint van een plant, die nu nauwelijks bekend is. Hij was een voorloper met zijn kas, maar gas in de tuinbouw is te goedkoop geweest voor dergelijke innovaties op grote schaal, zei hij. "Jullie willen duurzame planten verkopen, maar daar staat de wereld niet voor open", constateerde Mirjam Hendriks van onder meer Flower Factor. De markt voor Phalaenopsis is, na jarenlange goede tijden, toch wat ingestort. "Niet meer zo exclusief als jaren geleden," zei Van der Hoorn. Samenwerking van bedrijven gaat volgens hem moeizaam wegens individualisme van Nederlandse orchideeëntelers.

Stimuflori

Een koepel zou een project kunnen opleveren voor het fonds Stimuflori, gepresenteerd door Hermen de Graaf. Dat steunt namelijk nooit individuele bedrijven, voorziet alleen in cofinanciering, heeft een heldere doelstelling en is gericht op meetbare resultaten in promotie en innovatie voor de sierteelt. Het fonds kwam voort uit de stichting Internationale Vaktentoonstelling, dat een potje had, toen het – volgens De Graaf inmiddels door bestuurlijk onvermogen ter ziele gegane Horti Fair – die beurs verving. Uit de rente van die spaarpot worden aanvragen aan Stimuflori gehonoreerd.


Groen doen

'Groen Doen in de Klas!' is er een van, vertelde vertegenwoordigster Mirjam Hendriks. Dat voorziet erin leerlingen op basisscholen, via gastlessen door bloemisten en een leerplan, meer te leren over bloemen en planten, hun verzorging en teelt, maar hen ook te interesseren voor de arbeidsmarkt in de sierteelt. In de klas maken kinderen ook bloemstukjes. Voor groepen 5 en 6 is nu lesmateriaal, maar de initiatiefnemers willen ook naar de groepen 7 en 8. Het project wordt wel door Plantion, maar niet door Royal FloraHoland en Bloemenburtteau Holland gesteund. Net als de zich ook presenterende Agnes van den Berg met jaar promotionele project 'Een 10 voor de juf', gericht op geven van een bloemetje aan de onderwijzer(es), heeft Hendriks overigens geld nodig.

Duurzaam wordt geacht ook de elektrische auto te zijn. Daarom was Richard Holleman van het in 2014 gestichte fabriekje Carice Cars gekomen om zijn minder dan 400 kilo wegende (open) sportauto, waarvan er nu enkele tientallen rijden en de productie voor 2023 op 200 wagens wordt geschat, te promoten. Die Carice MK1 rijdt overigens maximaal 100 kilometer per uur, al is een wagen die iets harder gaat op bestelling ook verkrijgbaar. Met de wagen, die bijna 23 mille (exclusief BTW), zit het team (10 fte) onderin de prijsmarkt.