Old boys op de eerste rij bij Flora. Arnold Hordijk, Jacques Teelen, Kees Mostert en helemaal rechts Johan Bos.
Old boys op de eerste rij bij Flora. Arnold Hordijk, Jacques Teelen, Kees Mostert en helemaal rechts Johan Bos. Foto:

Ledenvergadering Royal Flora Holland

Vervolg van VP


Wens n Voorafgaand aan de vergadering konden de leden een wens in een kerstboom hangen. Directeur Steven van Schilfgaarde had enkele kaartjes uit deze wensboom geplukt. ,,Veel energie, wijsheid en dialoog met de directie en Raad van Commissarissen'' en ''De ledenbetrokkenheid moet toenemen'', luidde de boodschap.

DOOR FRANK DE KLERK

Van Schilfgaarde had ook zijn eigen wens uit de boom geplukt: ,,Ik hoop dat de ledenraad kritisch en opbouwend meedenkt over de toekomst van ons mooie bedrijf. Ik kijk uit naar een intensieve samenwerking, zodat we onze strategie 'De kracht van de marktplaats' samen succesvol realiseren."

In zijn terugblik op het afgelopen jaar zei Van Schilfgaarde dat FloraHolland hard heeft gewerkt aan de verbetering van de dienstverlening. ,,De investeringen in IT maken het mogelijk nieuwe vormen van dienstverlening te leveren'', zei de directeur. ,,Er komen nieuwe gebouwen, die tientallen jaren mee moeten gaan. De nieuwe IT vraagt van iedere medewerker een andere manier van werken. Het afgelopen jaar hebben wij enorm geïnvesteerd in Floriday. Het gaat niet alleen om het ontwikkelen maar ook om het gebruiken van het systeem. Wij streven ernaar dat halverwege volgend jaar de helft van alle kwekers is aangesloten op Floriday.''

Nieuwbouw

FloraHolland verwacht volgend jaar een stijging van de omzet met 100 miljoen euro naar een bedrag van 4750 miljoen euro. Er wordt 48 miljoen geïnvesteerd in onroerend goed waaronder nieuwbouw in Aalsmeer en 30 miljoen in IT. ,,Deze verhoging is niet structureel'' zei Van Schilfgaarde. ,,Wij kunnen dit financieren. De coöperatie blijft financieel gezond ook na deze investeringsplannen.''

Sinds twee maanden heeft FloraHolland een nieuwe Chief Financial Officer. Het is de 45-jarige David van Mechelen uit Leiden, die eerder als tweede financiële man bij de KLM heeft gewerkt. ,,Ik heb deze overstap gemaakt omdat de wereld groter is dan luchtvaart'', zei Van Mechelen. ,,De sector is zeer interessant en opereert op wereldniveau. Dat motiveert mij om aan boord te stappen. Ik ben pas twee maanden aan de slag en volop aan het leren. FloraHolland is een kapitaalintensief bedrijf met razend veel logistiek. Het is ook een complex bedrijf met veel spelers. Ik zie het als mijn opdracht om de digitalisering ter hand te nemen''.

Nieuwe leden RvC

In de Raad van Commissarissen zijn twee nieuwe leden gekozen: Linda Hovius, onafhankelijk boardroom consultant en Kees Pinger, mede-eigenaar van Smit-kwekerijen uit het Groningse Sappemeer. Zij kregen beiden het vertrouwen van rond 93 procent van de leden.