Opnamen in het veld.
Opnamen in het veld. Foto:

'n Mooi bloemenformat voor een ander product

n Rubriek: De column van Rudi en Pascal

Stylist n Een jaar of wat geleden zond SBS6 het programma Hollands Beste Bloemstylist uit. Pascal en Rudi van 2Dezign waren daar nauw bij betrokken. Zoals gebruikelijk in Bloemenland. Iedereen wist er wat van. Volgens bloemistenorganisaties werd het bloemistenvak niet serieus genoeg genomen. Volgens kwekersgroepen werden de verkeerde bloemen gebruikt. Volgens iedereen was het (uiteraard) te duur. Want de sector heeft voor een dubbeltje op de eerste rang zitten tot een ware kunstvorm verheven.

Waren die acht afleveringen (van een uur) per seizoen voor de sector eigenlijk wel zo duur? In het eerste seizoen werd voor 40.000 euro aan producten beschikbaar gesteld. Het tweede seizoen kostte 115.000 euro aan sectorgeld. Het derde seizoen (dat niet kwam omdat de sector zijn plank optrok) had 400.000 moeten kosten.

Bloemistenvak

De grap is dat terwijl iedereen in de sector iets van Hollands Beste Bloemstylist wist, het programma behoorlijk scoorde. In het eerste seizoen zelfs zo goed, dat ze er in De Wereld Draait Door verrast door waren. Bloemen waren vaker dan voorheen onderwerp van gesprek bij de koffieautomaat en het bloemistenvak werd los gezogen van zijn stofjassenimago. Maar in de sector waren de handen er niet voor op elkaar te krijgen, dus kwam dat derde seizoen er niet.

Format

Bij Talpa hebben ze daar volgens ons geen seconde van wakker gelegen. Die hebben op basis van deze formule een nieuw programma bedacht: Het perfecte plaatje (woensdag RTL4), waarin bekende Nederlanders een fotowedstrijd houden. In plaats van bloemen zie je nu acht avonden lang fotocamera's en bijbehorende apparatuur. SBS6 zendt inmiddels nog een vergelijkbaar programma uit, Designdroom (SBS6), speciaal voor interior designer. Waarin uiteraard de nodige meubelen en woonaccessoires te zien zijn. En dan nog maar niet te spreken over het succes van potten bakken bij SBS6 op zondag.

Meer op TV

Eigenlijk worden wij daar een beetje droevig van. Zo ongeveer elke sector krijgt zijn product op prime time op tv en haalt daar tenminste een paar honderdduizend kijkers mee en ons lukt het niet om beetje geld bij elkaar te krijgen en samen dit in Europa op de buis te krijgen. En de bloemisterijsector geeft jaar in, jaar uit niet thuis. Als er een paar centen op tafel komen, hebben we zo weer een programma. Daar bietsen we al jaren om, overal, maar lauloene. Dus aan het eind van 2018 toch nog maar eens de vraag: welke sectorgenoten durven het aan om te investeren in dit stuk productpromotie? Bloemen en planten kunnen altijd nog wel een steuntje in de rug gebruiken en de steun van Rudi en Pascal is er al en zelfs van uit SBS6 en Talpa is er steun en is ook bewezen dat het werkt .

Het is waar; we hebben meer bloemen nodig op TV .

De consument genoot volop van het programma.