Dirk Jonker en Henk de Mooij slaan de handen ineen.
Dirk Jonker en Henk de Mooij slaan de handen ineen. Foto:

Keukenhof en Jonker promoten hoveniersvak

Hovenier n Evenals in de techniek kampt ook de hoveniersbranche met een teruglopende instroom, terwijl hierin juist volop prachtige banen te vinden zijn. Twee grote spelers, Keukenhof en J. Jonker & Zn hebben de handen ineengeslagen om de veelzijdigheid van het hoveniersvak in de spotlights te zetten.

Bij grote groenprojecten, zowel op het landgoed als de bloemententoonstelling, werkt Keukenhof samen met J. Jonker & Zn, Aannemers- en Hoveniersbedrijf. Toen Keukenhof in 2013 een partij zocht voor het spitwerk dat nodig is om na het seizoen het park plantklaar te maken, viel de keuze op J. Jonker & Zn. Volgens Henk de Mooij, manager Parkbeheer bij Keukenhof groeide deze samenwerking uit tot een volwassen partnerschap.

Veelzijdigheid

"Jaarrond zijn medewerkers van de firma Jonker werkzaam in Keukenhof. Niet alleen in de bloemententoonstelling, maar ook op het landgoed voor het onderhoud van de paden, het aanleggen van de perken en het maaiwerk. De veelzijdigheid van Jonker en hard werken sluiten naadloos aan bij de genen van Keukenhof, alsmede het snel kunnen schakelen en het nakomen van afspraken."

Vijfde generatie

Dirk Jonker jr. zegt blij te zijn met de samenwerking met Keukenhof. Hij vertegenwoordigt alweer de vijfde generatie van het aannemers- en hoveniersbedrijf dat gevestigd is in Rijnsburg. "We zijn nog een echt familiebedrijf met zo'n veertig vaste medewerkers, waarbinnen thans veertien Jonkers actief zijn. Onze locatie in Rijnsburg wordt momenteel met 1,6 hectare uitgebreid. Een werkplaats en extra opslagruimte worden hier gebouwd."


Helmwerk

Meerdere specialisaties is het bedrijf Jonker eigen op gebied van allround dienstverlening in groenvoorziening en alle bijkomende aanleg- en onderhoudswerkzaamheden. Dit varieert van onderhoud en aanleg van openbaar groen tot grondwerk en verfijnd tuinonderhoud. "Wat ooit begon met groenteteelt werd in de vijftiger jaren verlegd naar werkzaamheden voor het Hoogheemraadschap Rijnland in de helm en kustverdediging. Ook het planten van wissen, ofwel helmplantjes, is een oud ambacht dat we nog steeds beheersen. In Nederland zijn we nog een van de weinige bedrijven die dit doen. Een groot deel van de kuststrook en enkele eilanden vallen binnen ons takenpakket" aldus Jonker.

Vakmensen

"Evenals Keukenhof kan J. Jonker & Zn de nodige vakmensen gebruiken" zegt de Mooij. "Door de diversiteit van de werkzaamheden goed in beeld te brengen hopen wij dat mensen met affiniteit voor Keukenhof of het werken in landschap en natuur warm lopen voor het hoveniersvak. Geboden wordt afwisselend en dynamisch werk met een goede beloning, zekerheid en scholings- en doorgroeimogelijkheden. Om onduidelijkheden weg te nemen, het gaat hier niet om seizoenwerk, maar om aantrekkelijke jaarronde banen.

Ben jij die geboren hovenier die popelt de handen uit te mouwen steken? Mail je gegevens dan naar vacature@keukenhof.nl of info@jonkerenzn.nl. Wij nemen dan contact met je op."