Geinteresseerde jonge toehoorders.
Geinteresseerde jonge toehoorders. Foto:

Kansen in de keten

n School schreeuwt om bedrijfskennis

Sector n Scholen alleen zijn onvoldoende om goed opgeleide jonge mensen in de sector te krijgen. De ontwikkelingen gaan daarvoor te snel. Er is een samenwerkingsverband met bedrijven en andere partners voor nodig. Het Groen Onderwijscentrum van Greenport Aalsmeer heeft die visie al jaren en getuigde er opnieuw van tijdens zijn, met het geregeld gehouden Go Café gecombineerde, Partnerdag op dinsdag 20 november.

Door Johan Bos

"Kansen in de keten' heette die. Elf groepen studenten van Wellant College (mbo) en Inholland (HBO) hielden presentaties over varianten op vijf thema's: Logistiek, Marketing, Teelt, Duurzaamheid en Gewasbescherming. In diverse hoeken van het schoolcomplex in Aalsmeer konden ondernemers en andere partners ideeën aandragen voor de tweede fase, die van het onderzoek. Die externe inbreng is hard nodig vertelden dagvoorzitter Gonneke Leereveld en Gerrit Bollen, beiden van het Wellant College.

Binnenste buiten

"Buiten de school zitten veel meer gedachten dan binnen de school", zei Rini Romme van de MBO Raad. Er was misschien een tijd dat de kennis bij scholen zat, maar de ontwikkeling ervan gaat zo snel, vooral wat digitalisering betreft, dat de helft van de studenten nu wordt opgeleid voor vakken die als zij de school verlaten niet meer bestaan, constateerde Romme. Hij citeerde in zijn presentatie prof. Jan Rotmans, die recent zei: 'Ieder beroep dat valt te digitaliseren verdwijnt.' Romme ("in de komende twee jaar zijn er net zoveel vernieuwingen als in de afgelopen vijftig jaar") voerde robots ten tonele, die in toenemende mate werk overnemen van mensen. Hij liet een plaatje zien van het Sint Pietersplein in Rome van acht jaar geleden, waarop één foto werd gemaakt per smartphone. Een recente foto op datzelfde plein toonde een zee van lichtjes van per smartphone fotograferende mensen. Het gaat in deze tijd van digitale transformatie ("elk jaar verdubbelt de snelheid van processors") niet meer om het kopiëren, maar om zelf denken, benadrukte hij. "De geest is uit de fles."

Drones

Lector robotica Cock Heemskerk bij Inholland had het over het drone project dat hij samen met studenten uitvoert, om zieke planten in kassen op te sporen. De groep neemt proeven met onder meer orchidee, die niet zo gevoelig zijn voor de wind die de drone voortbrengt. Het zoeken is naar een nieuwe manier van automatisch vliegen, waarbij ook een oplossing wordt gevonden voor nu nog snel leeg zijnde batterijen, die twee of drie uur meegaan en op een landingsplatform moeten worden vervangen. Als het allemaal werkt, kunnen er zieke planten fotografisch worden uitgehaald. "Meer dan een meter per seconde vliegen is niet ideaal voor het maken van goede foto's", gaf hij toe. Studenten zeiden in presentaties onder meer voor marketing meer social media kan worden ingeschakeld, wat docent Kees Vermeulen van Inholland in het panel bracht tot de opmerking dat de aandacht op die media toch gevestigd moet worden door (deels digitale) kranten. Voor gewasbescherming dachten groepen studenten aan inzamelen van eenmalig fust op Europese plekken, zodat het niet voor hergebruik naar Nederland terug hoeft. De studenten staan voor hun onderzoek open voor kennis uit bedrijven.

Afbeelding