Ondertekening van de Club van 100.
Ondertekening van de Club van 100. Foto:

Gemeente Lansingerland lid Club van 100

Club n November 2014 introduceerde Wageningen UR Glastuinbouw de 'Club van 100'. Een groep bedrijven rondom de tuinbouw die zich samen sterk gaan maken voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw. Wie zijn ze en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: Gemeente Lansingerland.

Door Esdor van Elten

Als lokale overheid is de Gemeente Lansingerland een beetje een vreemde eend in de bijt bij de Club van 100, die immers hoofdzakelijk uit bedrijven bestaat. Toch is de gemeente met volle overtuiging lid, zegt wethouder Albert Abee: "De glastuinbouw is van groot belang voor onze gemeente. Een bloeiende, innovatieve sector is ook in ons belang. Meer dan dat geloven we in de filosofie en de doelstellingen van de club."

Eyeopener

Wethouder Albert Abee (CDA) heeft naast de portefeuilles financiën, economie, VINEX, grondzaken en duurzaamheid ook die van de Greenport onder zijn hoede. "De glastuinbouw was eigenlijk een cadeautje erbij", vindt hij zelf. "De glastuinbouw is zo innovatief, er zijn zoveel mooie bedrijven hier en we spelen zowel landelijk als op wereldschaal zo'n grote rol, dat was voor mij een echte eyeopener", aldus de 'wethouder van buiten' (Abee komt uit Hendrik Ido Ambacht). Al even blij is Abee met de aanwezigheid van de WUR binnen de gemeentegrenzen: "Daar zijn we trots op. De WUR is méér dan toonaangevend in de wereld als het gaat om land- en tuinbouw. Het is een krachtige innovatieve motor die mensen en bedrijven aantrekt." Was de relatie tussen gemeente en glastuinbouw in het verleden nog wel eens gespannen, sinds Lansingerland van harte participeert in de Greenport West-Holland is die relatie een stuk verbeterd, het lidmaatschap van de Club van 100 past daarbij. "We zijn drie jaar geleden lid geworden", aldus Abee. "Wij zien het als een investering, niet alleen economisch, maar ook maatschappelijk. Natuurlijk is er het economische aspect. Wij zijn ook gebaat bij een sterke tuinbouwsector. We verwelkomen en stimuleren bedrijven uit binnen- en buitenland. We stonden vorig jaar nog op een enorme beurs in China, waar letterlijk miljoenen mensen komen. Tegelijkertijd denken we dat Nederland en de WUR meer kunnen betekenen: door innovatie kunnen we ook het voedselvraagstuk in de wereld mee helpen oplossen. Meer productie met gebruik van minder water en minder energie. Daarmee maken we het leven elders ook beter."

Ambassadeur

De gemeente is actief lid van de Club: "Wij zien voor onszelf vooral een ambassadeursrol weggelegd", aldus Abee. Hij is dan ook blij dat inmiddels ook andere gemeenten, zoals Westland en Pijnacker-Nootdorp, lid zijn geworden. "Bovendien stellen wij ons netwerk ook graag open. We brengen bedrijven waarmee wij samenwerken graag met de WUR in contact, en vice versa. Daarnaast vertegenwoordigen wij de Club ook in de metropoolregio en helpen wij actief bij het zoeken naar en binnenhalen van subsidies voor de tuinbouw." Het deel van het lidmaatschapsgeld dat een lid 'voor zichzelf' mag besteden gebruikt de gemeente voor het binnenhalen van kennis.

Afbeelding