Mark van der Hulst tijdens de Keukenhof Rozenshow.
Mark van der Hulst tijdens de Keukenhof Rozenshow. Foto:

Van der Hulst kijkt terug op een zinvolle periode

n Afscheid van Flora Productcommissie Roos

Afscheid n Mark van der Hulst is voornemens de voorzittershamer van de FPC Roos (Royal FloraHolland Product Commissie) door te geven aan Remco van der Arend van Arend Rozen. Dit doet hij bij de eerstvolgende vergadering van de FPC Roos op 6 december.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Ik ben tien inmiddels zo'n tien jaar lid van de FPC Roos, waarvan de afgelopen vier jaar als voorzitter" zegt FPC-voorzitter Mark van der Hulst. "Op de eerstvolgende vergadering van de FPC Roos geef ik de voorzittershamer door aan Remco van der Arend. Remco is intussen ook alweer zo'n jaar of negen FPC-lid en een uitstekend en betrokken opvolger. Wegens mijn vertrek, en ook dat van enkele anderen FPC-leden ontstaan er enkele vacatures. Hierop volgt zeer binnenkort een oproep aan de leden rozenkwekers om zich te melden voor de FPC. Persoonlijk kijk ik terug op een zinvolle periode, waarbij we vanuit de FPC invloed hebben kunnen uitoefenen op veel ontwikkelingen binnen de veiling wat mij als individuele kweker nooit was gelukt."

Lastig

Een van de meest moeizame ontwikkelingen waar Van der Hulst tijdens zijn bestuursperiode tegenaan liep was wel de strijd met Royal FloraHolland om de FPC's als volwaardige sparring partners te zien. "Op een gegeven moment werd ik mij ervan bewust dat de FPC's door het veiling management als inspraakorganen vooral als lastig werden gezien. Een groot voorbeeld waarbij niet alleen de FPC's zijn gepasseerd, en er in het geheel niet meer goed naar de leden werd geluisterd is het plantenklokverhaal, waarbij men vorig jaar het fysiek veilen wilde stoppen om over te gaan op beeld veilen. En zo was er meer, heel frustrerend. Ik heb toen echt aan de bel getrokken."

Meer draagvlak

"Nadat de grote reorganisatie van Royal FloraHolland zo'n beetje was uitgekristalliseerd en vorig jaar bekend werd welk model Ledenraad als voorstel aan de leden zou worden voorgelegd, zijn ook de FPC's gereorganiseerd. Een en ander heeft erin geresulteerd dat de rechten en plichten van de FPC's duidelijker zijn vormgegeven en meer uniform zijn geworden. Als kweker wil je immers invloed hebben op wat er gebeurt. Ook is er nu gezamenlijk overleg tussen de FPC-voorzitters. Deze nieuwe strategie is dit voorjaar geïmplementeerd en versterkt het verenigings- en ondernemersgevoel. Doordat het twee kanten op werkt biedt het meer draagvlak. Wel is het nog een heel proces om uit te vinden wat wel en niet werkt."

Afbeelding