Jos van der Venne(foto:Le Giesen)
Jos van der Venne(foto:Le Giesen) Foto: Le Giesen

Dal is mogelijk bereikt

Groei n De Nederlandse Roos heeft het erg moeilijk gehad, maar het lijkt erop dat het dal is bereikt en het areaal weer langzaam groeit. De Afrikaanse roos daarentegen is intussen een van de belangrijkste spelers geworden in het mondiale speelveld.

DOOR WILMA VAN VELZEN

De wereld verandert snel en daar komt ook het product Roos, de Koningin der bloemen, niet onderuit. Jos van der Venne, assortimentsmanager Roos bij Veiling Rhein-Maas, vat samen dat het areaal rozen in Nederland in de afgelopen twintig jaar is gekrompen van een piek van circa 950 ha in 2002 naar zo'n 250 ha nu, terwijl het areaal in Kenya en Ethiopiƫ in dit tijdsbestek naar 3500 ha groeide.

Verbeterd assortiment

"De Afrikaanse kwekers hebben grote stappen gemaakt. Onder andere met een sterk verbeterd assortiment dat geleidelijk van een middelgrootbloemig naar een grootbloemig assortiment is verschoven. Kwekers besteden meer aandacht aan de post harvest, behandeling, verpakking en presentatie van het product tijdens de verwerking in Nederland en ook zijn steeds meer kwekers op grotere hoogten, van 1800 naar nu ca. 2400 meter hoogte, gaan telen. Dit heeft gezorgd voor een betere kwaliteit en knopgrootte.

Afrika

Veredelaars hebben hier handig op ingespeeld door zich te richten op soorten met een grotere knopgrootte die geschikt zijn voor de teelt in Afrika. Dit alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat het Afrikaans product een van de belangrijkste spelers is geworden in het mondiale speelveld."

Dal bereikt

"Echter, Nederland domineert nog steeds in het rode en witte segment met Red Naomi! en Avalanche+ als belangrijkste soorten. De Nederlandse roos heeft het erg moeilijk gehad, maar het lijkt dat het dal is bereikt en het areaal weer enigszins groeit. Door innovaties op het gebied van sortering, belichting en koeling weten Nederlandse telers topproducten neer te zetten waar een goede vraag naar is."

Toekomst

"Roos blijft ook in de toekomst de belangrijkste snijbloem. De vraag naar rozen zal met de groeiende welvaart in de wereld alleen maar toenemen. Ik ben wat dat betreft erg optimistisch.

Wellicht komen er nieuwe productielanden bij en zullen de huidige productielanden uitbreiden, maar dat zal wellicht samengaan met een wereldwijde groei van de markt voor snijbloemen in het algemeen en voor de roos in het bijzonder" aldus Jos van der Venne.