Afbeelding
Foto:

Netafim/Revaho blij met ontwikkeling

WUR n In 2014 introduceerde Wageningen UR Glastuinbouw de 'Club van 100'. Bedrijven die zich sterk maken voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw. De Bloemenkrant portretteert regelmatig één van de deelnemers. In deze editie: Netafim/Revaho

Revaho is onderdeel van de Netafim Groep, De Maasdijkse irrigatiespecialist vertegenwoordigt deze wereldwijde marktleider in irrigatieoplossingen bij de WUR Club van 100. Het bedrijf werd in 2015 lid. "Wij zijn heel graag betrokken bij de WUR", benadrukt Edwin Rijpsma, die namens het bedrijf de contacten met de WUR onderhoudt. "We hebben meerdere redenen om lid te zijn. Zo geldt in de internationale glastuinbouw de samenwerking met de WUR als een soort van keurmerk: het wekt vertrouwen en toont aan onze klanten: we zijn een betrouwbare, kundige partner, en als we zelf iets niet weten, dat weten we waar we die kennis wèl kunnen vinden." Behalve het marketingtechnische aspect gaat het bij samenwerking met de WUR natuurlijk vooral om kennis. Kennis is belangrijk in de wereld waarin Netafim opereert, voornamelijk de tuinbouw én akkerbouw. "Maar een kwart van de totale wereldwijde omzet wordt gegenereerd door de project division, met name de folie kassenbouw. Wij doen veel in internationale kassenbouw, maar lopen daarbij onze Nederlandse collega's niet voor de voeten. Integendeel, we zoeken aansluiting. Zo bouwen wij veel foliekassen in tropische gebieden en dat gebeurt veelal met Nederlandse knowhow. Voor Netafim is het dus ook belangrijk dat Nederland als kennisland zijn koppositie handhaaft en verder ontwikkelt. We halen hier kennis en passen die in het buitenland toe. Het is dáár dat de Club van 100 voor ons relevant is. Wat we terugkrijgen is meer dan de moeite waard."

Betrokkenheid

Netafim draagt met plezier bij aan de Club van 100. Niet alleen in financiën, maar ook praktisch. "Ik zit zelf in de begeleidingscommissie voor het bemestingsadviesproject", aldus Rijpsma. "Een van de gezamenlijke projecten. Voor ons is het een relevant onderwerp: bemesting gebeurt veelal met druppelslangen. Wij produceren deze high-tech deliverysystemen en voor ons dus belangrijk om de techniek van dosering van meststoffen goed te bestuderen."
Daarnaast wordt de helft van de contributie besteedt aan eigen projecten: "We hebben de bedragen van de eerste twee jaar bij elkaar gevoegd om zo een wat groter project te kunnen financieren", vertelt Rijpsma. "Dat was een project waarbij een model is ontwikkeld voor klimaatconditionering. Bijzonder relevant om toe te passen in onze foliekassen in de tropen. Want markten veranderen en daarmee ook de vraag van klanten. Zo is er in bijvoorbeeld Vietnam een toenemende vraag naar luxeproducten uit Europa zoals aardbeien. Daaruit ontstaat de behoefte om ze zelf te gaan telen, maar dat kan in die streken niet zonder klimaatconditionering."

Toekomstige ontwikkelingen

Dit jaar heeft Netafim/Revaho haar 'voucher' besteedt aan documentatie: "Onderzoeksresultaten voor bepaalde teelten, KWIN rekentools met kengetallen voor de tuinbouw; allemaal interessante informatie met het oog op huidige en toekomstige ontwikkelingen.

Water is belangrijk bij Netafim/Revaho