Afbeelding
Foto:

Flower Power, de kracht van bloemen

n Bollenplantseizoen Keukenhof begonnen

Vervolg van voorpagina

Bloemen n De kracht van bloemenAnderzijds wil Keukenhof de kracht van bloemen extra onderstrepen door het Keukenhofpubliek te laten zien dat Nederland op het gebied van bloemen wereldwijd al vele jaren de grootste marktplaats is.



"Bloemen, bollen en planten zijn niet alleen ontzettend mooi om te zien, maar ook van grote betekenis voor onze economie en de sierteeltsector waarin vele duizenden mensen werkzaam zijn. Vanuit deze insteek zal er weer een prachtig Keukenhof worden uitgerold" aldus Siemerink.

Bloemenmozaïek

Het grote bloemenmozaïek is een van die uitingen. Voor de vijfde keer geeft ontwerper Martin Elling hier kleur en vorm aan, evenals aan de fraaie borders in het park. "Om het Keukenhofthema in het mozaïek tot uitdrukking te brengen heb ik mij verdiept in de Flower Power periode. Kenmerkend hiervoor zijn de volkswagenbusjes, peace tekens, een wat langere haardracht en pilotenbrillen. Vervolgens dacht ik terug aan het mozaïek van 2015 met Vincent van Gogh. Zijn beeldvullende kop kwam heel krachtig over waardoor ik besloot te kiezen voor het gezicht van een vrouwelijke hippie, met bloemen en een haarband in haar lange haren en uiteraard een pilotenbril. Een vlinder staat symbool voor 'peace' en met de tekst Power Flower erbij is het een mooi geheel geworden."

Twee lagen

Het bloemenmozaïek bestaat uit twee lagen bollen, vroege en latere bloeiers. In totaal zijn er zo'n 50.000 tulpenbollen, muscari en krokussen in verwerkt. "Het in lagen planten doen we nu zo'n jaar of drie opdat bezoekers de hele Keukenhofperiode van het mozaïek kunnen genieten. Dit bevalt goed. Omdat krokussen er niet in alle kleuren zijn zal het kleurenschema in de eerste bloeifase iets anders zijn. Twee soorten muscari, Superstar en Ocean Magic, zorgen daarentegen voor sterke contouren."

Iets van hemzelf

Tulpen geven het mozaïek vorm tijdens de tweede bloei en ook hiervoor heeft Elling fraaie kleuren gekozen. Neem bijvoorbeeld de tulpen Pieter Geraedts en Rembrandt. En met de tulp Elias Martin heeft hij ook iets van hemzelf toegevoegd, zo grapte Martin Elling. "Hoewel het teeltseizoen wat minder bollen heeft opgeleverd dan anders zijn er toch voldoende in prachtige kleuren voorhanden. Uiteraard met dank aan de kwekers waar we altijd weer op kunnen rekenen."

Bloembollenmarkt
De start van het bollenplantseizoen kreeg wederom extra cachet met de Bloembollenmarkt die op 5 en 6 oktober een groot publiek naar Keukenhof trok. Kwekers voorzagen de vele belangstellenden van informatie uit de eerste hand en de Keukenhof tuinmedewerkers hebben volop demonstraties bollenplanten laten zien. In het seizoen 2019 is de 70ste Keukenhof van 21 maart tot en met 19 mei geopend.

Martin Elling tuinarchitect en Bart Siemerink, directeur van Keukenhof.