Relaxed vergaderen. Wat heeft de organisatie nog meer in petto?
Relaxed vergaderen. Wat heeft de organisatie nog meer in petto? Foto:

Flora Futura krijgt een nieuw definitief bestuur

n Organisatie boordevol innovativiteit

Vak n 'Vakvereniging Flora Futura heeft nu 71 leden', meldde voorzitter Rémi van Adrichem donderdag 4 oktober tijdens een bijeenkomst in Aalsmeer. Hij gaf het stokje in zijn functie binnen het interim bestuur overigens over aan Frank Timmermans. In januari wordt een definitief bestuur gekozen. Hoewel voortgekomen uit een actiegroep voor het behoud van de fysieke veilingklok, stonden in Aalsmeer alleen twee presentaties voor digitale afzetsystemen op de agenda.

DOOR JOHAN BOS

Door al dat digitaliseren gaat menselijk contact verloren, zei Pieter van den Deijl van de exporteur Barendsen. Hij presenteerde het concept van 'zijn' directeur Jan de Boer: De Tiny Flower Boat, waarmee op een andere manier voor contact met kwekers en kopers kan worden gezocht, naar wie wordt gevaren. De Boer, strijder voor niche producten in de branche, was een van de Founding Fathers van Flora Futura.

Matig

Iemand anders in dat gezelschap, actievoerder voor het behoud van de fysieke klok Jos Kester, was het met het volledig digitale programma van de meeting maar matig eens. Een sterk punt van de vereniging is volgens Van Adrichem dat in de vereniging ieder lid één stem heeft en dat stemrecht niet is gerelateerd aan de omzet. Ook kunnen zowel kwekers als handelaren lid worden.

Unieke producten

Onder meer dat laatste benadrukte Van Adrichem. Het door directeur Maurice van Winden van tuinbouw-automatiseringsbedrijf SDF gestichte digitale platform Floranti, dat in maart de lucht in ging, heeft inmiddels ongeveer 50 aanbieders die live zijn gekoppeld. Van Winden bestreed de opvatting dat er een wirwar aan digitale platforms voor verhandelen van bloemen en planten ontstaat. Hij kwam zelf niet verder dan vier initiatieven: Behalve Floranti ook Floriday (RFH), Blueroots (DFG) en New Green Market. Daarvan is volgens hem Floranti het enige onafhankelijke systeem en heeft het ook oog voor de promotie van unieke producten die in de andere digitale systemen de kans lopen te worden ondergesneeuwd.

Hoekhuis Bloemgroep

Er is een coöperatie van mede-eigenaren opgericht voor het platform, waarvan nu vier bedrijven lid zijn, waaronder sinds kort de Hoekhuis Bloemgroep, maar waarbij meer ondernemingen zich kunnen aansluiten. De coöperatie heeft – als investerende organisatie - beslissingsbevoegdheid. Gebruikers kunnen bij de eigen software blijven, mits daarvan de basis is het VMP (Virtuele Marktplaats) protocol.

De kracht van het voorlopig gratis platform ("de tarievenstructuur is nog in ontwikkeling") ziet Van Winder vooral in promotie voor producten, aanbod en order-uitwisseling (door samenwerking met wie men wil) en consultancy en ondersteuning. Met logistiek en betalingsverkeer bemoeit Floranti zich niet. "Het grootste gevaar is dat je alles wilt doen voor iedereen."

RFH

Geen fysieke klok maar ook een digitaal platform daarvoor presenteerde Marco Stolze, die zijn ClockOnline eveneens onafhankelijk noemde. Volgens hem is het een wereldwijd platform, bijvoorbeeld door leden van Royal FloraHolland te gebruiken, nu aan kwekerskant nog de enige aangeslotenen. Afrekening gaat ook via die veiling.

Naar zijn mening zijn er veel voordelen aan ClockOnline verbonden. De kweker kan bijvoorbeeld ál zijn producten (af tuin) aanbieden, die niet meer fysiek naar de veiling met het spul hoeft en van doordraai is geen sprake meer. De bloemen en planten gaan direct naar de exporteur of binnenlandse handelaar die daarop heeft geboden. Stolze belooft de producent een voordeel van 8 tot 13 procent, ten opzichte van de traditionele methode.

Kwekers betalen € 50 per jaar en handelaren € 100 euro plus een half procent transactiekosten. De transactieheffing voor de kweker bedraagt – afhankelijk van het abonnement – een of twee procent. Er is de laatste maanden met een deel van de kwekers en hun klanten uitvoerig getest en op 25 oktober gaat ClockOnline veilen. Anders dan bij Florati kan men door ClockOnline ook de logistiek en de betaling laten verzorgen.

In de bloemen.