Een prachtige orchidee.
Een prachtige orchidee. Foto:

Aanhoudende vraag ondanks afname areaal snijorchidee

Vraag n Ondanks een afname in het areaal van het product snijorchidee totaal, blijft de vraag aanhouden. Het gevolg hiervan is een stijgende middenprijs. Volgens Manon Poot, productmanager snijbloemen bij Royal FloraHolland, zijn er nog meer ontwikkelingen. "Nu de populariteit van de zogenaamde biedermeiers afneemt en de veldboeketten steeds populairder worden, biedt dit kansen voor snijorchidee.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Dit is gunstig voor het product snijorchidee, want juist deze bloem past hier perfect in."


Snijorchidee

Bij het benoemen van het product spreekt Manon het liefst over snijorchidee totaal. "Onder snijorchideeën vallen immers meer typen orchideeën dan alleen Cymbidium. Ook Vanda's, Dendrobiums, Phalaenopsis, Paphiopedilum en overige orchideeën behoren hiertoe.

En zelfs binnen deze orchideeënsoorten is er nog veel te onderscheiden. Neem bijvoorbeeld de Cymbidium, hier onderscheiden we grootbloemige en kleinbloemige takken.

Breed toepasbaar

Tevens worden de bloemen ook apart verkocht , of verpakt tot complete concepten. Ook bij Phalaenopsis, tevens een sterke wedding- en eventbloem, zien we onderscheid in toepassingen van losse bloemen en complete takken. Dit alles maakt het product snijorchidee divers en breed toepasbaar."

Jaarrond beschikbaar

Van toegevoegde waarde is het volgens Manon ook dat het product snijorchidee jaarrond beschikbaar is, zij het dat de aanvoer in de zomermaanden wat minder is. "In het algemeen is snijorchidee een belangrijk product voor Royal FloraHolland en staat het qua omzet aandeel in de top tien van snijbloemen, ondanks de afname van het areaal. Van alle snijorchideeën gaat zo'n 92 procent richting groothandel en bloemist. In die zin spreken we van een niche of exclusief product."

Amerika

De grootste afzetmarkten voor orchidee totaal zijn nog steeds Duitsland en Frankrijk. "Andere niet onaanzienlijke afzetlanden zijn Italië, Scandinavië en Oost Europa. Daarnaast zien we een groei in de overige landen en gebieden, waaronder het Midden Oosten en het Verre Oosten.

Opvallend is daarnaast dat ook de afzet van snijorchidee in Amerika een stijging laat zien. Het grootste afzetsegment van de snijorchidee is en blijft de bloemist."

Hoge waardering

In het kleurenpalet zijn kleuren als groen, wit en roze nog steeds het meest populair. "Bij Cymbidium, dat binnen snijorchidee totaal het grootste aandeel heeft, zien we veel gemengd. Verkoop op kleur vindt ook wel plaats. Omdat dit meestal tijdens de feestdagen is levert dit vaak een meerprijs op. Een toenemende vraag is er naar bruin-oranje. Voor snijorchideeën met deze kleuren zien we vaak een hoge waardering in de prijsvorming. Kijken we naar andere punten, dan is het een goede ontwikkeling dat het aanleveren en presenteren van Cymbidium op water door enkele aanvoerders en handelaren is opgepakt. Dit komt ten goede aan de presentatie. De eindconclusie mag dan zeker worden getrokken dat het goed gaat met het product snijorchidee."

Jill Berend(li) en Manon Poot.