Kevin van Embden en Milou Peeters van het productteam.
Kevin van Embden en Milou Peeters van het productteam. Foto:

De consument zeker centraal stellen

Markt n Pot-Orchidee is nog altijd geliefd bij de consument. De markt vraagt echter een betere afstemming van het assortiment. Goed luisteren naar de consument en doelgerichte promotie kunnen daaraan bijdragen.

"Het kleurenassortiment van het aanbod Pot-Orchidee is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd", stelt Kevin van Embden, die samen met collega's Cor Middelkoop en Milou Peeters invulling geeft aan het productteam Pot-Orchidee bij Royal FloraHolland. "Echter, in tegenstelling tot wat werd gedacht liet recent consumentenonderzoek zien dat de aangeboden kleuren in het winkelschap lang niet altijd overeenkomen met de kleurvoorkeuren van de consument."

Oranje Pot-Orchideeën

"Hoewel het product Pot-Orchidee in deze kleur niet of nauwelijks wordt aangeboden, bleek oranje in Duitsland op de tweede plaats te staan op het kleuren voorkeurslijstje van de consument." Peeters vult aan ook in andere landen mismatches te zien, zoals op het gebied van het bloeistadium, de hoogte van de planten of het aantal takken. "Praktijkvoorbeelden als deze bevestigen de noodzaak goed te luisteren naar de consument, die ook steeds meer op zoek is naar gemak. Niet alleen in verzorging, maar ook in het aankoopgemak van het product. Dit leent zich om verder mee aan de slag te gaan."

Marktaandeel

Het aantal verhandelde Pot-Orchideeën is de afgelopen jaren toegenomen. Volgens Van Embden is deze groei hoofdzakelijk toe te wijzen aan de toename in stuks van de Phalaenopsis. "De aanvoer van Exclusieve Orchideeën bleef stabiel. De groei in aanvoer van de Phalaenopsis zien we vooral terug op de klok met daardoor een prijsvorming die soms onder druk staat. Thans is de verhouding binnen Pot-Orchidee in stuks zo'n tien procent Exclusieve Orchideeën tegenover negentig procent Phalaenopsis. Het marktaandeel Exclusieve Orchideeën neemt elk jaar licht af. We verwachten dat medio 2019 een lichte daling in aanvoer van Phalaenopsis zichtbaar is. Aanvoerders zijn duidelijk op zoek naar een gezonde balans tussen vraag en aanbod en mogelijke marktverbreding."
"Hoewel in Duitsland een verzadiging is te zien, behoort groei in het hoge segment zeker nog tot de mogelijkheden aangezien de hogere afzetvolumes en lagere prijsvorming zich daar alleen voordoen in het midden- en lage segment. In Frankrijk, Polen en Finland zien we eveneens nog groeimogelijkheden."

Samenwerking

De huidige marktsituatie heeft Rabobank, Orchidee Nederland, Royal FloraHolland en LTO Glaskracht Nederland diverse bijeenkomsten doen organiseren voor de Pot-orchidee. "Daarbij zijn duurzaamheid, samenwerking, inzetten van marktinformatie en prijsvorming op de klok benoemd om op te focussen. In een kwekerswerkgroep worden stappen genomen om de verkoop via het klokinstrument te optimaliseren. Anderzijds hebben aanvoerders gezamenlijk afgesproken MPS ProductProof certificering te omarmen" aldus Peeters en Van Embden.
Hierop wordt tijdens de productbijeenkomst Pot-Orchidee voor aanvoerders en veredelaars op 11 oktober zeker nog teruggekeken. Ook wordt over het nieuwe Meerjarenplan Pot-Orchidee 2019-2021 gestemd. Hierin ligt de focus op activatie van de diverse programma's. Het promotieonderdeel richt zich op de winkelvloer om de verkoop te verhogen. Tevens biedt het Meerjarenplan opnieuw veel ruimte voor het verbeteren van de kwaliteit Pot-Orchidee in de keten en duurzaamheid. Alle details worden tijdens de productbijeenkomst ontvouwd."

Een kleurrijke potorchidee.