Een zaal vol geinteresseerde toehoorders.
Een zaal vol geinteresseerde toehoorders. Foto:

Bio kleurstof voor spijkerbroek

n Biologisch telen is mooi, maar het moet wel opleveren

Verdienmodel n Op biologische basis telen is mooi, maar moet ook wat opleveren. Dat was eigenlijk een boodschap die deelnemers aan het Go Café van het Groen Onderwijscentrum donderdag 20 september mee naar huis namen. Filip van Noort van Wageningen Universiteit & Research (WUR) betoogde dat de (blauwe) kleurstof Indigo, oorspronkelijk uit de plant Polygonum afkomstig, voor bijvoorbeeld spijkerbroeken ook synthetisch is te maken. Maar daarmee komt men niet meer op bepaalde exportmarkten.

DOOR JOHAN BOS

Vergroenen hangt trouwens in de lucht, zodat er een terugkeer is naar de biologische productie. Maar telers zijn op zoek naar een verdienmodel, constateerde Van Noort. Het is dus zaak de biobased productie, waaraan de meeting was gewijd, onder de streep voordeliger te maken. In kassen lijkt dat te duur voor spijkerbroekenmerken. "Het gaat daarbij niet zozeer om de gebruikte energie en zo, maar de om de kas zelf."

Kwaliteit

Vandaar de buitenteelt. Op dat idee kwam Van Noort in Japan, waar men er al mee aan de slag was gegaan. In Nederland wordt nu de eerste oogst ervan verwacht. "Wij zien die met spanning tegemoet", zei hij. Het gaat er om hoeveel indigo uit de plant komt en wat de kwaliteit ervan is. "Als die goed zijn, hebben wij interesse, zeggen bedrijven."

Biologisch

Intussen is de term 'organic' die wereldwijd wordt gebruikt niet wat in Nederland biologisch wordt genoemd, betoogde Van Noort, die evenals de ook als spreker optredende Ted Slaghek voorheen bij TNO werkte, maar met ruim veertig andere medewerkers werd doorgestuurd naar de WUR.

Behalve Polygonum is er trouwens saffraan, waaruit de kleurstof kan komen. Het gaat erom daarmee een jaarrondteelt te ontwikkelen, wat ervan afhangt hoe lang saffraan-knollen zijn te bewaren, zei Van Noort. "Ik zou mijn geld om saffraan zetten."

Algen

Ted Slaghek sprak over 'Biologisch afbreekbare pluggen en afdekmaterialen voor de sierteelt'. Hij had bijvoorbeeld de melding dat chemisch gemaakte pluggen bijvoorbeeld de VS niet meer inkomen en er dus iets biologisch moet worden gevonden, waarmee WUR in samenwerking met bedrijven doende is.

Voordat de bijeenkomst in de Wellant MBO in Aalsmeer begon, was er een rondleiding bij Algae Innovations in Rijsenhout, waar sinds enige tijd algen worden geteeld, die als mest voor planten bleken te kunnen dienen. "Dat hebben we eigenlijk bij toeval ontdekt", zei eigenaar Ad van Vugt van de kwekerij, waar zich stromende waterpartijen op bevinden. Nu nog twee, maar er komen er meer in de kassen, zei hij. "De alg van ons blijkt iets bijzonders te zijn en wij hebben de ideale sloot daarvoor kennelijk gemaakt", zei Van Vugt. Hij was oorspronkelijk bezig met de alg als smaakstof voor voedingsmiddelen, maar bleek dus bij toeval verder in de prijzen te vallen. Onder meer geven de planten die bewerkt zijn met de alg uit Rijsenhout (een van de 120 soorten die er zijn) twaalf tot twintig procent meer opbrengst, onder meer bij tomaten, bromelia en hibiscus. Om maar een paar producten te nemen. "Als ze met onze alg zijn bewerkt en een periode geen voeding krijgen, blijven planten langer goed en ze herstellen daarna in doorsnee ook sneller dan andere exemplaren", zei Van Vugt.

Grote belangstelling voor het bassin.