Afbeelding
Foto:

Kleurrijke eeuwling

De Ben Oude Nijhuis dahlia is wit-roze en werd veredeld door Henk van Eeuwijk uit Lisserbroek. Van Eeuwijk keek goedkeurend toe hoe Slagter de nieuwe dahlia doopte met champagne. Deze dahliadoop kwam tot stand omdat het bestuur van de honderdjarige NDV aandacht wilde geven aan de oudere medemens.

Vervolg van VP


Eerder plantten bestuursleden al kleurrijke dahlia's in de tuin van het Ben Oude Nijhuis verzorgingshuis.


DOOR WILMA VAN VELZEN

Dahlia's World Wide

In zijn toespraak benadrukte NDV-voorzitter Jos Eijking dat de jubileumtentoonstelling zijn themanaam Dahlia's World Wide eer aan deed. "Hier staat een heel trotse voorzitter" zie hij. "Want toen wij onze leden tijdens de algemene ledenvergadering vroegen invulling aan de tentoonstelling te geven, hadden we niet gedacht dat dit zo'n uitbundige presentatie zou worden!

De dahlia komt uit Mexico en is wereldwijd verspreid. Het internationale karakter is duidelijk in de tentoonstelling aanwezig, evenals de vele vrolijke Mexicaanse accenten."

Kleinzoons

Opgetogen verwelkomde Eijking ook de kleinzoons van John Dix en Hendrik Hornsveld, de oprichters van de NDV en memoreerde hij dat het product dahlia juist in het jubileumjaar zoveel aandacht krijgt. Een heel bijzondere gast was ook Dave Reid van de Engelse National Dahlia Association. Deze krasse 90-jarige beklom het podium voor het uitspreken van zijn complimenten voor de prachtige jubileumshow. Tevens roemde hij de prominente rol van Nederland in de veredeling van veel nieuwe dahlia's en vertelde enkele anekdotes.

Kleurexplosie

De tentoonstelling zelf was een explosie van kleur waarbij honderden soorten dahlia's in al hun verschijningsvormen te zien waren. Bij het begin een dahliaschilderij om een dahliafoto van jezelf te maken, een vrouwfiguur in een prachtige dahliajurk en de reusachtige bloeiresultaten van de oranje dahlia My Pride. Deze maakten deel uit van de ledencompetitie 'wie kweekt de grootste dahlia'.

Domtoren

Beeldschoon waren eveneens de arrangementen in meerdere internationale stijlen en prachtige showkamers van de aangesloten dahliaverenigingen waaronder Ons Genot uit Utrecht. Deze bevatte zelfs een miniatuur van de Utrechtse domtoren van de hand van Frans Ritzer.
Zijn vrouw Lida was er ook en vertelde dat zij puur uit liefhebberij sinds enkele jaren dahlia's kweekte. "Mijn buurvrouw op de tuin is bestuurslid Wil Dat en bij haar kan ik terecht met al mijn vragen. Ik heb nog veel te leren, waaronder goed dieven. Maar zo bezig zijn met de dahlia's is ontzettend leuk."

Foto links boven: De 90 jarige Dave Reid NDA Engeland spreekt tijdens het 100 jarig bestaan van de Nederlandse Dahlia Vereniging.

Dahlia's in verschillende vormen.
Een ware kleurexplosie.
Veel belangstelling voor de prachtige expositie.
Tussen de bloemen even bijpraten met goede bekenden.