Walter Zuiderwijk mede eigenaar van de Zuidbaak.
Walter Zuiderwijk mede eigenaar van de Zuidbaak. Foto:

De najaarsviolen zijn er weer

Feest n Het is altijd weer een feest om lange tafels vol vrolijke violen in de tuincentra te zien. Het seizoen met de najaarsviolen is begonnen. Consumenten zijn er dol op, want violen vervelen nooit.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Toch zaten de violen zo'n jaar of tien geleden in een behoorlijke dip" zegt zet Walter Zuiderwijk, mede-eigenaar van Pot & Perkplantenkwekerij Zuidbaak in Honselersdijk. "De interesse in violen was toen behoorlijk weggezakt en het product had echt een duwtje nodig om weer op te vallen bij de consument. Vanuit de FPC (Royal FloraHolland Product Commissie) Eenjarige Zomerbloeiers zijn er vervolgens enkele leuke publiciteitsacties en promotiecampagnes op touw gezet. Dat heeft gewerkt en heeft de violen weer helemaal nieuw leven ingeblazen. Duur is het niet, want een promotiepercentage van 0,2 procent is maar een heel klein deel als je het vergelijkt met andere branches. En het helpt echt. De extra aandacht heeft de viool weer helemaal uit het dal getrokken."

Hoog in tuinplanten top tien

Ook in het najaar staan de violen tegenwoordig hoog in de tuinplanten top tien. Hoewel het grootste aandeel nog steeds bij de voorjaarsviolen ligt, rukken ook de najaarsviolen op. Zuiderwijk denkt dat het aandeel najaarsviolen inmiddels wel eens een derde van het totale violenaanbod zou kunnen hebben bereikt.

Voordeel

"Een groot voordeel hebben de najaarsviolen dat er in het najaar niet zoveel andere bloeiende planten zijn met uitbundige kleuren. Heide, chrysant, herfstasters, sierkool en bessen zijn volgens mij de enige kleurrijke tegenstanders die ik zo snel kan bedenken. Een ander voordeel is dat najaarsviolen goed bestand zijn tegen nachtvorst en zowel in de herfst als in de winter kleur geven aan tuinen, patio's en balkons."

Wegval

Over hoe het seizoen verloopt zegt Zuiderwijk dat de heel warme zomer niet echt aantrekkelijk was voor de violen. "Dat heeft bij veel kwekers gezorgd voor wegval. Ook wij hadden ermee te maken. Onze kwekerij is 2,5 hectare groot en op een zo duurzaam mogelijke wijze telen we violen en primula's onder glas. Vrijwel alles in potmaat 9 cm. In het voorjaar produceren we zo'n 800.000 stuks violen aangevuld met primula's en in het najaar 1,5 miljoen violen. Dit betreft in hoofdzaak directe handel voor tuincentra in Nederland en Europa."

Zin in kleur

De enige oorzaak van een moeizame afzet van de najaarsviolen in het vroege seizoen is de extreem warme zomer. Maar nu de scholen weer zijn begonnen en er veel verdroogde en uitgebloeide zomerplanten in tuinen en op balkons worden weggeruimd, krijgen consumenten weer zin in kleur. "De violen profiteren hiervan. En omdat op dit moment de vraag groter is dan het aanbod, is de prijsvorming heel redelijk. Vooral als dit wordt afgezet tegen de slechte prijsvorming in het voorjaar. Ik verwacht alleen niet dat dit lang zo zal blijven, want weldra zullen er meer kwekers bijkomen die violen zullen opzetten.

Leuke dingen

Niet alle kwekers durfden het met die extreme hitte aan om dit eerder te doen. De komende twee weken zal er daardoor nog niet veel veranderen.

Over het totale verloop van het najaarsseizoen is alleen op dit tijdstip nog weinig te zeggen, want we staan pas aan het begin. Maar wie weet gaan er nog leuke dingen gebeuren."

Een kas met krachtige violen.