Afbeelding
Foto:

Zomerbloemenexpositie

Heleen Valstar is de nieuwe hoofdarrangeur van de Nationale Zomerbloemententoonstelling, die van 6 t/m 9 september in Naaldwijk gehouden wordt. Ze volgt Fred Zuidgeest op, die deze functie vele jaren vervulde. "Het is een eer om met kwekersmateriaal te mogen werken."

DOOR ESDOR VAN ELTEN

Heleen Valstar is bepaald geen onbekende in de bloemenwereld. Ze heeft al de nodige spraakmakende tentoonstellingen op haar naam staan, onder andere op Keukenhof. Maar als 'thuiswedstrijd' voor de geboren Westlandse is de Zomerbloemententoonstelling toch iets bijzonders.

Flower Power

De 33e editie van de Zomerbloemententoonstelling heeft als thema 'Flower Power'. "Ja, daarbij mag je als eerste denken aan de Sixties", beaamt Heleen. Dit was een culturele periode die letterlijk kleurrijk was. Het muziekprogramma van de tentoonstelling, met bijvoorbeeld Gerard Bal en het Westlands Gitaarduo, zal zeker een knipoog naar deze periode bevatten. Maar 'Flower Power' gaat verder dan hippie-nostalgie, vindt de hoofdarrangeur: "Met het thema wil ik ook de kracht van zomerbloemen zelf benadrukken: groot, kleurrijk, uitbundig. Bezoekers kunnen tijdens de tentoonstelling de zomer nog ervaren, ook al zitten we al in september. Het buitengevoel met een vleugje Caraïben en een exotische sfeer. Ik denk dat het zeker verrassend en vernieuwend wordt, met mooie nieuwe lichteffecten, foodtrucks en meer.

Eervol

Voor Heleen was het een eer om als hoofdarrangeur gevraagd te worden. "Je werkt natuurlijk met materiaal dat kwekers beschikbaar stellen. Voor hen is dit een prachtige manier om hun vakmanschap, hun producten en hun noviteiten te laten zien. Enerzijds is dat voor mij lastig, want ieder kweker heeft zo zijn eisen en wensen, anderzijds is het heel mooi dat zij hun topproducten aan jou toevertrouwen." Net als voorgaande jaren vormen de inzendingen namelijk voor de NZBT-keuring de basis van de tentoonstelling. De keuring is bedoeld om de kwaliteit van de tentoongestelde producten te waarborgen en daarmee de competitie tussen de telers te stimuleren. Een twintigtal keurmeesters, afkomstig uit de teelt, de veredeling, onderzoek en de afzet, voeren een blinde keuring uit.
Dit jaar is de keuring op woensdagavond 5 september. Hoewel er door de ongewoon warme zomer een aantal soorten misschien moeilijke of niet te krijgen zullen zijn verwacht Heleen geen problemen.

Monumentendag

De Nationale Zomerbloemententoonstelling valt dit jaar in hetzelfde weekend als Open Monumentendag 2018. Werken in een monument vraagt om expertise. Naast het eigen team van haar bedrijf Heleen Valstar BV heeft zij ook de beschikking over een groot aantal vrijwilligers. "Die zijn belangrijk. Niet alleen vanwege het werk dat ze verzetten, ook vanwege hun knowhow. Sommigen doen dit al vele jaren." Het bijzondere decor vraagt ook om een ruime blik: "Het is een grote kerk. Je hebt wel wat ruimte te vullen en je moet dan groot denken.''


Zomerkanjers

''Het komt dus goed uit dat we dit jaar de 'Zomerkanjers' willen benadrukken." Dat Open Monumentendag samenvalt met de tentoonstelling vindt Heleen eigenlijk een voordeel: "Misschien wordt het daardoor nog aanlokkelijker voor het publiek om even binnen een kijkje te komen nemen!"

Heleen Valstar gelooft in de power van zomerbloemen.
De locatie vraagt om een ruime blik.
Fotomateriaal van vorig jaar.
Heleen is er trots op Fred Zuidgeest op te volgen.