Het blijven prachtige en makkelijk te vervoeren producten.
Het blijven prachtige en makkelijk te vervoeren producten. Foto:

Succulenten als productgroep ongemerkt gegroeid

Product n Vaak is een pakkende marketingformule noodzaak om de aandacht te vestigen op een product. De succulenten zijn hierop een uitzondering. Deze productgroep is ongemerkt gegroeid.

"Succulenten of vetplanten zijn een klein maar ontzettend leuk product" zegt Ruud van der Geest, sinds 2016 directeur van succulentenkwekerij Ton van der Hoorn in Nieuwveen. "Te klein om een grote promotie campagne op los te laten, maar bijzonder genoeg om op te vallen. Doordat het product door trendwatchers is opgepakt en wat meer in de picture kwam, zijn de succulenten eigenlijk vanzelf een beetje trendy geworden en als productgroep ongemerkt gegroeid. Een welkome ontwikkeling waar de succulentenkwekers blij mee zijn."

Langzame groeier

Tijd om wat meer over de succulenten te vertellen. Bij kwekerij Ton van der Hoorn worden ze niet alleen geteeld, maar al jarenlang ook zelfstandig veredeld en vermeerderd. "Binnen de succulenten hebben we met een grote groep Aloë's altijd het onderscheid gezocht. Daarnaast teelden we vooral Crassula's, maar is het aandeel Haworthia's gaandeweg steeds groter geworden. Met een aantal Haworthia soorten zijn we marktleider en daarnaast hebben we succes met een nieuwe Haworthia die we zelf veredeld hebben. Bij het telen van succulenten komt overigens heel wat zorg en kennis kijken. Onder de succulententelers wordt wel gezegd dat bij het telen en onderhouden van deze vetplanten de kunst telt van het water geven. Anderzijds is het ook een product met een lange adem, ofwel een langzame groeier. Dit zie je eveneens terug in de veredeling, want het kost zeker tien jaar om een nieuwe soort te ontwikkelen voordat er voldoende planten van zijn om in de markt te zetten."

Nee is ook een antwoord

In het algemeen is de kwaliteit van de succulenten de afgelopen jaren steeds beter geworden. Van der Geest heeft zelf ook de nodige kwaliteitsslagen gemaakt. "Maar uniformiteit en continuïteit zijn minstens zo belangrijk. Doordat wij zelf stekken maken is het mogelijk vroegtijdig aanpassingen in die richting te doen. Bovendien moet je volledig achter je product kunnen staan en een constante kwaliteit leveren om de concurrentie voor te zijn. Dit houdt in dat bij ons 'nee' ook een antwoord is en er niet geleverd wordt als de kwaliteit niet volstaat. Soms lastig, maar hoe kun je anders de kwaliteit waarborgen? En op een goede reputatie moet je zuinig zijn."
Succulenten zijn er in steeds meer vormen en kleuren wat het aantal toepassingen vergroot, solitair of in schalen. Oorspronkelijk komen ze uit Afrika waardoor ze bij uitstek geschikt zijn als indoor product. Buiten kan ook zolang teveel nattigheid en vorst achterwege blijven. "We komen ongelofelijk leuke toepassingen tegen. Dit maakt het product tot een plant waar je wat mee moet doen. Zelf leveren wij succulenten meest in potmaat 8 cm zonder toegevoegde waarde. De aanvoer betreft in hoofdzaak daghandel of directe levering aan exporteurs waarmee we proberen het product zo breed mogelijk in de markt te zetten. Anderzijds zijn succulenten voor de handel een ideaal product om te transporteren. Het rekt niet zo snel tijdens transport en van de donkere omgeving in het transportmiddel heeft het product niet zoveel last. Dit maakt de succulenten misschien wel tot het meest makkelijk te transporteren sierteeltproduct."

Ton van der Hoorn te midden van zijn succulenten.