Afbeelding
Foto: Wilma van Velzen

Kasteel decor voor kleurrijk dahlia event

n Liefhebbers genieten van prachtige bloemen

Dahlia n Het dahliaseizoen is losgebarsten waarbij dit prachtige product zich in de mooiste kleuren en vormen laat zien. Deze keer ook bij Kasteel Keukenhof waar een fraaie tuin met meer dan honderd verschillende dahlia's tijdens de Keukenhof Dahlia Dagen van 22 tot 26 augustus kon worden bewonderd.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Met de Keukenhof Dahlia Dagen werd het product dahlia extra in het zonnetje gezet. Het evenement werd in samenwerking met het Collectief Dahliakwekers georganiseerd. Ook het dahliacorso Zundert werd erbij betrokken. De eerste editie van dit zomerbollenfestijn kreeg een feestelijke opening die met een toast met champagne werd beklonken door Keukenhofdirecteur Bart Siemerink, René Schrama (Holland Dahlia Evenement) en Ad Boemaars (Stichting Bloemencorso Zundert). De laatste gaf daarbij aan dat het logistiek niet mogelijk was een negen meter hoge Zundertse praalwagen naar Keukenhof te halen, maar wel een deel ervan in de vorm van een enorme bloem. "Ook met dit stukje Zunderts Bloemencorso kunnen we het publiek een indruk geven hoe imposant ons uit 1936 daterende corso is met zijn enorme praalwagens. De Keukenhof Dahlia Dagen zijn een gelegenheid bij uitstek om het Bloemencorso Zundert te promoten dat op 2 en 3 september te bewonderen is. Spannend is nog wel of we voldoende bloemen hebben, want door de aanhoudende hitte zijn veel dahlia's verdroogd."

Meer aandacht

René Schrama zei vanuit het Collectief Dahliakwekers meer aandacht voor dahlia's te hebben gevraagd. "Dat is gelukt want door samenwerking te zoeken met Keukenhof en het Bloemencorso Zundert staan de dahlia's volop in de schijnwerpers." Keukenhofdirecteur Bart Siemerink bevestigde dit en gaf aan dat de fusie met het Landgoed Keukenhof het op kleinere schaal organiseren van consumentenshows in de zomer mogelijk maakt. In het voorjaar hebben we de tulpen en dahlia is typisch zo'n product om ook iets mee te doen. Zodoende hebben we de handschoen opgepakt wat resulteerde in de Keukenhof Dahlia Dagen met het kasteel op de achtergrond. Het past heel mooi in onze doelstelling om voortaan in de zomer ook iets voor het vak te kunnen doen en te laten zien welke mooie producten worden geproduceerd in de Bollenstreek." Behalve dat in de perken rond het kasteel meer dan honderd soorten fraaie dahlia's waren te zien, werd tevens een dahliaspeurtocht aangeboden en konden boeketten worden samengesteld.


Het Collectief

Dahliakwekers deed meer om de dahlia's extra in de schijnwerpers te zetten. Onder andere door de dahliashowtuinen van kwekers tijdens het vrijwel gelijktijdig georganiseerde Holland Dahlia Event ook open te stellen voor de consumenten. Tot nu toe was dit alleen weggelegd voor de vakhandel. VVV/Kleurrijk Lisse zag hierin een uitgelezen kans om Lisse ook als Dahliadorp op de kaart te zetten door de opengestelde dahliatuinen en de Keukenhof Dahlia Dagen te verbinden met een leuke fietstocht. In samenwerking met Ton van Eijk, directeur FBT Tuinbouw, werd eveneens een dahliamozaïekwedstrijd uitgezet die vijf fraaie dahliamozaïeken heeft opgeleverd. De mooiste vond de jury die van de engel Gabriël bij de St. Agathakerk. Zowel de Keukenhof Dahlia Dagen als het Holland Dahlia Event en de mozaïeken waren een succes en hebben de kleurrijke dahlia's het podium gegeven dat zij verdienen.

Afbeelding