Voorzitter Jos van Lint in zijn openingswoord.
Voorzitter Jos van Lint in zijn openingswoord. Foto:

Meer ruimte inzenders Plantarium

Beurs n Meer ruimte voor exposanten op de nieuwe locatie van de 36ste vakbeurs voor de boomkwekerij Plantarium. Voor het eerst was die van 22 tot 24 augustus onder één dak samengevoegd met de najaarsbeurs van inkoopkanaal Groen-Direct.

DOOR JOHAN BOS

Hoeveel bezoekers er naar Plantarium kwamen, wil de organisatie voor het eerst niet kwijt. De laatste jaren daalde het aantal gestaag (van ruim 17 duizend in 2015 tot 15.765 vorig jaar) en het zullen er in 2018 veel minder zijn geweest, omdat de consumentendag (zaterdag) wegviel. Dat hield verband met de samenwerking met Groen-Direct, maar beursmanager Jos van Lint denkt over een manier om toch de consument weer met het assortiment te bereiken. De beurs werd gehouden in het voormalige pand van het failliete Baas Plantenservice, dankzij medewerking van de hedendaagse eigenaar, meldde Van Lint bij de opening, waarbij de Israëlische ambassadeur Aviv-shir-On aanwezig was.

Vak centraal

Met het laten vallen van de zaterdag koos Plantarium 2018 (thema "Letsmake te world greener together') in feite helemaal voor het vakbezoek, dat vorig iets terugliep, tot minder dan 10.000. Hoeveel er nu uit het vak kwam, blijft als het aan de organisatoren ligt een raadsel. Maar de beurs is volgens hen 'top' geweest en volgens hun peiling waren standhouders tevreden. Samenwerking tussen beide beurzen - gepresenteerd onder het motto 'Ticket2Boskoop' - dateert al van 2015, maar tot nu moest men heen en weer worden gereden tussen de locaties. Nu was er in feite één grote show. "Puur winst", maakte één van hen zich spreekhuis van de exposanten. Extra ruimte kreeg Plantarium onder meer doordat restaurant en vergaderzaal (waar op de eerste dag een Chinese handelsdelegatie was te vinden) buiten de expositieruimte en in feite naar het deel van Groen-Direct waren verplaatst. Op Plantarium kon men zich laten inspireren en vooral bij Groen-Direct (30 monsterbeurzen per jaar) kopen.

Kansen

Plantarium trok 175 standhouders naar de 12.000 m2 beursoppervlakte, waarbij 250 bedrijven waren betrokken. "Iets minder dan vorig jaar", meldt de organisatie. Bedrijven in de boomkwekerij blijken steeds meer te gaan samenwerken en voor gezamenlijke stands te kiezen. "Wij denken niet in termen van concurrentie maar van kansen", zei Van Lint. Intussen meldde hij wel dat de aanhoudende droogte in voorafgaande weken zeker voor sommige soorten nogal wat problemen heeft veroorzaakt. Maar dat gaf een boost aan het merk i-LeXit, door Ronald Stolwijk van het leverende bedrijf Ilex Concepts een 'alternatief' voor Buxus genoemd, nadat Van Lint zelfs over een 'vervanging' had gesproken. Hij doelde daarmee onder meer op paleis 't Loo, waar in verband met een herstructurering men op grote schaal voor het alternatief koos. "De plant ziet er hetzelfde uit en heeft geen last van schimmelziekten en de beruchte rups van de buxusmot", vertelde Stolwijk.

Prijzen

Er werden 63 noviteiten gekeurd, waaruit de Buddleja davidii 'SMNBDBT' (Rocketstar Indigo) als de beste van de beurs werd uitgeroepen door de jury van de Kon. Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC). De nieuwigheid was ingezonden door Valkplant BV in Boskoop, toont een contrast door donkergroen blad en warme bloemkleuren, is prima winterhard en breed toepasbaar, meent de jury. Die kende nog viermaal goud toe. De door de internationale pers toegekende prijs ging in beide categorieën – concepten en planten – naar kwekerij F.N. Kempen in Mijdrecht. Als concept won de Triple Beauty, drie Vaste planten en grassen in één pot, en in de categorie tuin-, balkon- en terrasplanten de Ficinia Ice Crystal, volgens de jury uiterst geschikt voor een kleine tuin of balkon.

Afbeelding